Barcelona

Nou Barris

Notícia

Ple de Districte de Nou Barris


Districte de Nou Barris. (2020). Nou Barris crearà un “Pacte de Barcelona” a nivell de districte que reculli propostes per sortir de la crisi de la COVID-19. maig 12, 2020, de Ajuntament de Barcelona Sitio web: https://ajuntament.barcelona.cat/noubarris/ca/noticia/nou-barris-creara-un-pacte-de-barcelona-a-nivell-de-districte-que-reculli-propostes-per-sortir-de-la-crisi-de-la-covid-19_946370

Nou Barris crearà un “Pacte de Barcelona” a nivell de districte que reculli propostes per sortir de la crisi de la COVID-19

La mesura es va anunciar ahir en un Consell Plenari que també va aprovar proposar el Casal de Gent Gran de Trinitat Nova i Projectart per a la Medalla d’Honor de la Ciutat

Nou Barris i la resta de districtes de la ciutat crearan un espai de diàleg i debat que permeti generar propostes conjuntes i concretes per sortir de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19. Ho va anunciar ahir el regidor David Escudé, en el transcurs del Consell Plenari telemàtic en què va intervenir com a regidor del districte, substituint Margarita Marí Klose.

Escudé va precisar que, de la mateixa manera que s’ha fet amb l’anomenat Pacte de Barcelona, es volen crear espais oberts, participatius i propositius, en els quals hi tinguin cabuda tots els grups polítics, entitats i associacions.

La proposta venia recollida en l’informe del regidor, que va servir també per repassar les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament en el marc de l’actual crisi sanitària. En aquest sentit, va explicar que al districte ha calgut suspendre 14 obres públiques que estaven en marxa i s’han distribuït targetes menjador a 4.518 alumnes.

A nivell de ciutat, va recordar que s’ha passat de 2.200 a 2.900 places per a persones vulnerables, i que s’ha ampliat un 113% el servei de menjars que reparteix diàriament l’Ajuntament, augmentant de 3.700 a 7.900. També va destacar la creació d’un primer fons de 25 milions d’euros per ajudar els sectors econòmics de la ciutat, i l’aturada de tots els desnonaments de la ciutat i del cobrament del lloguer dels habitatges públics municipals a 12.000 famílies.

En matèria de neteja, va explicar que els serveis habituals al carrer s’han reduït a un terç des de la declaració de l’estat d’alarma, i que s’ha prioritzat la neteja de contenidors, el buidat de papereres, la neteja d’entorns d’hospitals i centres d’assistència primària, i mercats alimentaris.

Proposicions dels grups polítics

Les diverses proposicions d’acord dels grups polítics van pivotar en exclusiva al voltant de la crisi de la COVID-19. En concret, es va aprovar per unanimitat la proposició d’ERC que instava el govern del Districte de Nou Barris a comprometre’s a implantar de forma urgent un seguit de mesures amb l’objectiu de reforçar els serveis socials del Districte; la del Partit Popular (transaccionada amb el govern), que instava la creació d’una taula de treball que garanteixi que el servei a residències de gent gran i centres de dia es dugui a terme en condicions òptimes; i la de Barcelona pel Canvi, que demanava al govern, entre d’altres, l’impuls d’una campanya que rellanci el petit comerç.

En canvi, el Plenari va rebutjar, amb els vots en contra de Barcelona en Comú i PSC, l’abstenció d’ERC i el vot a favor de Partit Popular, Barcelona pel Canvi i Ciutadans, la proposició d’aquest darrer grup que instava el Districte i l’Ajuntament a elaborar un pla d’impuls i reactivació social i econòmica del districte, finançat a través del Fons de Contingència previst als pressupostos de 2020 de l’Ajuntament de Barcelona.

Declaració institucional

Al mateix temps, tots els grups van avalar una declaració institucional en què es comprometien, com a Consell Plenari, “a treballar amb més força que mai en la millora de les condicions de vida de la ciutadania de Nou Barris”. Aquesta mateixa declaració demanava als governs espanyol i de Catalunya “que s’impliquin a fons, i de forma coordinada, en la millora de les condicions de vida dels nostres barris mitjançant recursos públics, particularment per a sectors més vulnerables com la infància i la gent gran” Alhora, demanava a ambdues administracions que “vagin també de la mà en la reclamació a la Unió Europea de fons de cohesió i de polítiques que permetin una acció pública potent de recuperació econòmica i social”

La declaració institucional també expressava el condol a les famílies de les víctimes de la pandèmia, el desig d’una ràpida recuperació per a les persones contagiades, i l’agraïment a la feina feta pel personal sanitari, “especialment a tot el personal d’Atenció Primària del districte de Nou Barris, així com de totes les treballadores que han tingut cura de les nostres persones grans que viuen a les residències del nostre territori” Agraïment fet extensible a “tots els treballadors i treballadores dedicats a les cures, als serveis essencials, a la seguretat i a la protecció civil”.

El Casal de Gent Gran de Trinitat Nova i Projectart, proposades per a la Medalla d’Honor de la Ciutat

Més enllà de la crisi de la COVID-19, el Consell Plenari va aprovar per unanimitat proposar el Casal de Gent Gran de Trinitat Nova i l’associació Projectart per a la Medalla d’Honor de Barcelona.

Pel que fa al casal, l’equip de govern en va destacar que aquest any celebri els 50 anys de vida (és el més antic de Barcelona), i que estigui format bàsicament per dones lluitadores que li han acabat d’atorgar el caràcter eminentment familiar que el caracteritza.

Pel que fa a l’associació Projecart, se’n va valorar el fet de ser un mitjà de relació per potenciar l’entrada de la ciutadania a la societat de la informació, sense exclusions, obert i participatiu. Actualment, l’entitat gestiona el canal d’informació NouBarris.Net

Les intervencions de la ciutadania, per escrit i contestades en directe

El caràcter telemàtic del Consell Plenari va impedir, lògicament, que el públic pogués intervenir en directe per fer preguntes o donar la seva opinió sobre els diversos punts en l’ordre del dia. Tot i això, es va habilitar prèviament un canal participatiu a través dels qual totes les persones podien deixar per escrit la seva intervenció. Finalment, es va rebre la petició de més d’una vintena de ciutadans i ciutadanes, que van poder formular les seves qüestions i van rebre resposta, majoritàriament, en el mateix transcurs del Plenari.