Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC proposarà ampliar un 20%-25% l’espai per a vianants als carrers de Barcelona amb una estratègia “per a tota la ciutat”


La regidora del Grup Municipal d’Esquerra Barcelona Maria Buhigas ha explicat aquest dilluns la proposició que presentarà el grup al plenari de divendres, que pretén incrementar entre un 20% i un 25% l’espai per al vianant a la ciutat, davant del guany que ha efectuat el govern municipal a dia d’avui, que es limita a l’1,5% els dies entre setmana i al 5% els caps de setmana.

La urbanista i regidora Maria Buhigas ha explicat que “ara és el moment” per prendre una decisió d’aquesta magnitud ja que “no hi haurà una altra oportunitat com aquesta” per pacificar els carrers. En aquest sentit, ha reclamat “més agosarament i valentia” al govern municipal, de qui ha assenyalat que “no ha estat a l’altura de les circumstàncies” perquè als canvis que han fet fins a dia d’avui “hi ha mancat una estratègia de ciutat”.

És precisament aquesta “estratègia de ciutat” el que ha assegurat Buhigas que incorpora la proposició d’ERC, ja que no es limita a punts en concret de Barcelona, sinó que és “per a tota la ciutat”. D’una banda, la proposta contempla que els carrers de secció inferiors a 12 metres, molts dels quals enclavats als antics pobles que ara conformen la ciutat, siguin de prioritat per al vianant. Això, ha puntualitzat la regidora, no vol dir que els cotxes no hi puguin entrar, ni que se’ls penalitzi, però sí que el vianant tingui el dret d’ocupar-los i la prioritat. D’altra banda, la segona gran vessant d’aquesta proposició fa referència a tots els carrers de la ciutat de més de 20 metres d’amplada o de voreres de més de 4 metres, en els quals s’hi podria guanyar fins a un carril per a espai públic, alliberant les voreres de tot allò que els resta espai. Els carrers Viladomat, Indústria o Castilejos, entre molts altres, ens serien alguns exemples. 

“Ara és quan hi ha a la ciutat una activitat econòmica molt baixa i per tant tenim l’oportunitat d’ocupar l’espai públic per garantir la separació física que la salut ens requereix”, ha volgut deixar clar Buhigas, a més de matisar que “sempre serem a temps d’ajustar les mesures” quan l’activitat econòmica es vagi reactivant.

El guany total d’espai públic que proposa ERC es concreta en un canvi de repartiment de l’espai que si ara està en 53% per a la calçada i 47% per a la vorera de mitjana a la ciutat, passaria a ser de 40% per a la calçada i 60% per a la vorera, sempre en clau de "convivència".

A la mateixa roda de premsa també hi ha participat el regidor portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, que ha presentat els precs que el grup portarà al mateix plenari. El primer demana que no siguin les entitats i clubs esportius els que assumeixin l’import de les activitats esportives fora de l’horari lectiu que hi havia previstes i que ja han assumit: “Demanem que s’aboni a aquestes entitats l’import total que van haver d’avançar per les activitats de nens i adolescents”, a més de destacar el “tarannà saludable i de cohesió social” que exerceixen aquestes activitats en la població. 

D'altra banda, Coronas ha explicat que ERC també reclamarà un “mecanisme de suport municipal” a totes les entitats que, en el marc de la Xarxa per l'Alimentació Sostenible, estan atenent veïns i veïnes arran de la pandèmia. “Ho estan donant tot perquè la ciutat i la ciutadania, sobretot les més persones més vulnerables, tirin endavant”, ha destacat.

Finalment, Coronas també s’ha referit a la polèmica per la contractació del director creatiu Nacho Padilla per part de l'Ajuntament: “no tenim res a dir sobre les contractacions de personal eventual que fa el govern municipal però si ens sembla poc ètic que se li encarregui una feina per valor de 17.000 euros pocs dies abans de ser contractat com a eventual". De la mateixa manera, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament ha anunciat que analitzaran en què s’han distribuït les despeses de la institució en els darrers mesos, perquè “sembla rellevant i potser excessiu que un percentatge tan important, alguns mitjans el xifren en quasi a 50%, s’hagi destinat a comunicació i publicitat"