Barcelona

Grup municipal

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona condemna l'expulsió de gitanos de França durant el mandat de Valls, a petició d'ERC


El consistori també ha aprovat la proposta dels republicans d’augmentar fins a un 25% l'espai de vorera per als vianants a tota la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha fet costat a la Declaració Institucional presentada per Esquerra Barcelona al ple d’aquest divendres, en què es condemna l’expulsió de França l’any 2013 de 20.000 gitanos, per la qual enguany l’Estat francès ha estat condemnat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). L’expulsió es va executar quan l’actual regidor a Barcelona Manuel Valls era ministre de l’Interior a França. La proposta d’ERC ha rebut el suport dels partits que formen el govern municipal (Comuns i PSC), i també de JxCat.

Avui la Barcelona oberta i plural el reprova, sr. Valls”, ha assegurat la regidora i portaveu adjunta d’ERC a l’Ajuntament, Elisenda Alamany, que ha posat en valor el més de centenar d’entitats de gitanos de Catalunya que han fet costat a la declaració. “L’Ajuntament es compromet a aplicar el codi ètic de defensa dels drets humans”, ha afegit Alamany, alhora que ha considerat que Valls hauria de “dimitir” i, sinó ho fa, “com a mínim ha de demanar perdó pels fets”.

Augmentar fins a un 25% l’espai per al vianant 

El consistori també ha aprovat amb els vots a favor de Barcelona en Comú i PSC, l’abstenció de JxCat i el vot en contra dels altres grups, la proposició d’ERC d’incrementar entre un 20% i un 25% l’espai públic de les voreres perquè en facin ús els vianants. “Demanem més ambició, més decisió i més estratègia per a tota la ciutat”, ha dit la regidora Maria Buhigas dirigint-se al govern municipal, que fins ara ha augmentat l’espai públic per al vianant només en un 1,5% entre setmana i un 5% el cap de setmana. Buhigas també ha reclamat una estratègia global per a la ciutat, ja que aquestes ampliacions “no es poden quedar només al centre”.

L’increment d’espai que proposa ERC, ha defensat la regidora, és “possible i realista” a través de dues mesures: convertir en prioritat per als vianants els carrers de secció inferiors a 12 metres, i guanyar per al vianant un carril als carrers de més de 20 metres d’amplada o de voreres de més de 4 metres. “Aquesta proposta intenta recollir el millor del ‘model Barcelona”, ha assenyalat Buhigas, alhora que ha afegit que la proposta “no va contra el cotxe” sinó que a favor de la “convivència” de tots al carrer.
A banda de la proposició, ERC ha presentat dos precs. Un dels quals per reclamar al govern municipal que aboni a les entitats i clubs esportius el total dels diners avançats per les activitats esportives extraescolars dels nens i adolescents. "L'Ajuntament no abonarà el 25% de les beques que ja han avançat les entitats esportives i clubs de la ciutat. Retallar en esport és retallar en els drets socials i desatendre les famílies amb rendes baixes", ha criticat Alamany.

L’altre prec dels republicans ha estat per reclamar un “mecanisme de suport municipal” a totes les entitats que, en el marc de la Xarxa per l'Alimentació Sostenible, han atès barcelonins i barcelonines per la pandèmia. En aquest sentit, la regidora Montse Benedí ha assegurat que “cal donar suport a la xarxa comunitària i  fer front a l’emergència sense perdre de vista els reptes socials i l’apoderament de la ciutadania perquè ningú quedi enrere”. “Garantim el dret bàsic a l’alimentació, que amb la pandèmia ha arribat a límits no vistos recentment a Barcelona”, ha sentenciat.