Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC impulsa la reforma del reglament per “modernitzar i millorar la qualitat democràtica” de l’Ajuntament


Els republicans pregunten sobre l’estat del procés de pressupostos participatius atesa la manca d’informació per part del govern sobre com es pensa gestionar després de la pandèmia

L’Ajuntament de Barcelona crearà un grup de treball per estudiar la modificació de l’actual Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal de millorar la qualitat democràtica de la institució i modernitzar-la. “Creiem que una modificació del ROM és necessària”, ha afirmat el regidor d’ERC Jordi Coronas, que ha apuntat algunes idees per part del seu grup, com ara que les propostes “siguin d’implementació obligada”, que en elles s’inclogui un estudi de cost-benefici, i que estiguin “ben treballades i estudiades” per part dels proponents i la resta de grups.

“Sovint ens trobem que moltes propostes són aprovades, però aquesta aprovació no és garantia que aquestes es tirin endavant”, ha criticat el regidor republicà. La proposició, que ha estat aprovada per unanimitat a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, detalla que per abordar la reforma del reglament de la institució, que data del 2001, es posarà en marxa un grup de treball amb tots els grups municipals i el personal jurídic de l’Ajuntament.

“El ROM deixa en mans de la voluntat del govern moltes coses, la qualitat democràtica ara mateix està en mans de la voluntat de les persones”, ha reblat el regidor republicà, que també ha plantejat canvis a nivell de districtes, on segons Coronas actualment “hi ha molts fòrums de participació però no gaire poder de decisió real”.

Major transparència sobre l’estat actual del procés de Pressupostos Participatius

A la comissió el grup municipal d’ERC també ha presentat d’altres iniciatives, d’entre les quals destaca la pregunta realitzada al govern sobre en quin punt es troba el procés dels pressupostos participatius. Els republicans denuncien que ni les entitats, ni la ciutadania ni els grups municipals han estat informats en cap moment. “Volem saber on estem, cap a on anem i que, si us plau, es faci extensiu a tota la ciutadania”, ha reblat el regidor republicà Max Zañartu.

La pregunta es fixa en si existeix un cronograma d’execució de les accions proposades, i en quina situació queda, després de l’esclat de la pandèmia, el pressupost de 75 milions d’euros que estava previst per a inversions als barris.

L’altra pregunta presentada per ERC es referia al grau d’implementació del Pla Estratègic del Zoo de Barcelona, tant pel que fa a calendaris com pel que fa a l’Ordenança. Un pla que hauria de fer de Barcelona un referent internacional en benestar animal, i innovació al Zoo.
A més, els republicans han signat la Declaració Institucional per la qual Barcelona se suma a la reivindicació del moviment Black Lives Matter.