Barcelona

Grup municipal

Notícia

Ernest Maragall exigeix derogar la llei d’estabilitat pressupostària: “Necessitem tots els recursos, no podem acceptar ni la més mínima retallada”


L’Ajuntament de Barcelona aprova la proposició dels republicans que defensen eliminar la regla de despesa pels ajuntaments per fer front als efectes de la pandèmia del COVID-19

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’Esquerra Republicana per tal d’exigir a l’Estat la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària de manera urgent i així poder ampliar la capacitat financera dels ajuntaments. “Necessitem tots els recursos, no podem acceptar ni la més mínima retallada en la nostra capacitat de despesa i d’inversió”, ha manifestat Ernest Maragall, president dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona.

El text, que ha estat aprovat amb el vot a favor de tots els grups excepte l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari del PP i de Barcelona Pel Canvi, defensa eliminar la regla de la despesa pels ajuntaments i poder usar els superàvits i romanents per fer front a la crisi de la Covid-19.

Altres reclamacions són modificar la llei reguladora de les hisendes locals perquè els ajuntaments puguin endeutar-se quan es donin situacions que ho justifiquin, com l’actual, i sempre que la seva situació financera ho permeti, així com la participació dels ajuntaments als fons europeus de reconstrucció en la mateixa proporció que el seu pes sobre el conjunt de la despesa pública.
El grup d’Esquerra al consistori barceloní ha defensat insistentment la necessitat d’utilitzar tots els recursos a l’abast per encarar la reconstrucció post Covid-19 i els reptes estructurals que té la ciutat. L’equip liderat per Ernest Maragall vol que el govern municipal treballi, conjuntament amb el Govern de Catalunya, per promoure la modificació de la llei d’estabilitat pressupostària, i esperen que la petició no quedi en una votació a favor estèril per part del govern d’Ada Colau, que, recorden, és del mateix color polític que governa a Madrid.

“Venim d’un itinerari d’horror austericida”, ha afirmat Maragall, que ha assegurat que ara “és l’hora de revertir aquest camí d’austeritat, és ara, no l’any que ve ni en no sabem quants mesos, és ara que hem de treballar i actuar per obtenir aquest resultat”.

Precs per tancar definitivament el CIE i ajudar a l’ocupabilitat juvenil

Esquerra ha defensat al plenari, en forma de prec, dos temes més. En primer lloc la regidora Eva Baró ha demanat al govern de Barcelona que actuï “amb fets, no amb paraules, proclames o titulars” per aconseguir el tancament “definitiu” del CIE de la Zona Franca. La republicana s’ha preguntat on ha anat a parar “tota la bel·ligerància que exhibia contra el govern del PP” en aquesta matèria, i l’ha instada a exigir a l’actual govern estatal, dels mateixos partits que el barceloní, a que no reobri un centre que ha titllat de “forat negre” pels drets humans.

El segon prec ha estat defensat pel regidor Max Zañartu, en què ha presentat una bateria de mesures per afavorir la inserció laboral dels joves d’entre 16 i 29 anys, un dels col·lectius més castigats per la crisi derivada de la pandèmia. "Els i les joves necessitem accions aquí i ara per no viure un estiu negre en matèria d'ocupació", ha afirmat Zañartu. ERC, a més , ha reivindicat via Declaració Institucional el Dia l'Orgull LGTBI+, en la qual es demana que el consistori acordi posar en un lloc visible la bandera o el panot amb els colors de l'Arc de Sant Martí.