Barcelona

Grup municipal

Notícia

Maragall: "No em sorprèn l'abstenció dels Comuns a reprovar l'Estat per ajudar el Rei Emèrit a fugir. És coherent amb el seu caràcter de no prendre posició”


Barcelona retira tots els honors a Joan Carles I, reprova el govern de l’Estat i insta a investigar possibles delictes de la monarquia - Ernest Maragall: “El Rei Emèrit ha trencat el seu contracte amb Barcelona, i avui n’aixequem acta” - “La monarquia, ens ho confirma el propi Joan Carles amb la seva fugida, s’ha convertit en un absolut paràsit de la societat”

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui en una sessió extraordinària del seu Consell Plenari la proposició d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per retirar la Medalla d’Or de la ciutat al Rei Emèrit, Joan Carles I, així com la resta de títols honorífics i reconeixements personals, a reprovar el govern de l’Estat per la seva “col·laboració necessària” en la fugida del Rei Emèrit, i a instar que la justícia espanyola investigui “la corrupció de la monarquia”.

Així ho recull el text aprovat amb els vots favorables dels dos grups proposants, que ha comptat amb el vot en contra de PSC, Ciutadans i PP i l’abstenció de Barcelona en Comú, en un plenari en què Barcelona pel Canvi no ha participat.

“El Rei Emèrit ha trencat el seu contracte amb Barcelona, i avui n’aixequem acta”, ha declarat el president del grup municipal d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall. “La monarquia – ha continuat – ens ho confirma el propi Joan Carles I amb la seva fugida, s’ha convertit en un absolut i literal paràsit de la societat”.

Maragall ha considerat que “la fugida de l’Emèrit és en sí mateixa la proclamació de responsabilitat i de culpabilitat explícitament assumida” dels presumptes delictes que estan sent investigats per la justícia suïssa. “El que ha fet el Rei Emèrit és proclamar als quatre vents que la monarquia ha fugit”, ha insistit.

El republicà s’ha mostrat crític amb l’abstenció del grup de Barcelona en Comú, mostrant-se “una mica sorprès, però no tant” per la seva posició. “L’abstenció dels comuns que avui es manifesta és coherent perquè respon al seu caràcter, a la seva definició històrica en aquests temes: abstenir-se i no prendre posició”, ha reblat Maragall.

El regidor ha recordat que ERC va facilitar la confecció de l’actual govern de l’Estat, i que aquest, amb la seva actuació facilitant la sortida de Joan Carles I del país, està “negant aquella votació i negant la legitimitat que els progressistes d’aquest país i de l’Estat els vam atorgar”.

El text aprovat recull els següents acords:

1. Iniciar els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la ciutat, i de tota la resta de títols honorífics i reconeixements personals, al rei emèrit Joan Carles I.
2. Constatar que la monarquia espanyola és successora del règim franquista, segons la Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado de julio del 1946.
 
3. Reprovar el Govern de l’Estat per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va admetre el propi President del Govern Sr. Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa.
 
4. Exigir al President Sánchez i la vicepresidenta Calvo totes les explicacions necessàries per esclarir el rol del Govern de l’Estat en aquesta operació d’Estat de blindatge de la monarquia i detallar la situació actual en la que es troba el rei emèrit.
 
5. Instar al Govern de l’Estat i el Congrés de Diputats a implementar les reformes necessàries per poder:
 
- Investigar la corrupció de la monarquia, incloent l’atribució de les responsabilitats corresponents a les institucions, empreses i persones que s’hagin vist beneficiades o hagin sigut part activa.
- Retirar els privilegis dels que gaudeix Joan Carles I, així com l’aforament al Tribunal Suprem.
- Derogar els delictes de calumnies i injúries contra al Corona, i anul·lar les causes i sentències per aquests delictes.
- Permetre la fiscalització dels comptes i activitats dels membres de la Casa Reial.
- Retornar els diners que la monarquia hagi obtingut de manera il·lícita.
 
6. Reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya perquè les catalanes i els catalans decidim el nostre futur polític i institucional; així com solidaritzar-nos amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic
de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu model d’Estat.
 
7. Donar comptes a les institucions de la Unió Europea d’aquests acords, i instar a la Comissió Europea a actuar en defensa de l’estat de dret, tot exigint a l’Estat espanyol la deguda i estricta aplicació del Tractats que regulen les obligacions dels Estats en aquest àmbit. Reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya perquè les catalanes i els catalans decidim el nostre futur polític i institucional; així com solidaritzar-nos amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic.