Barcelona

Gràcia

Notícia

La Piscina de la Creueta del Coll, una obertura maleïda.


El passat 15 de juliol, el Parc de la Creueta del Coll reobria el seu llac amb funció de piscina exterior, rere estar dos estius tancat al públic per obres de millora per solucionar els problemes de filtracions dels darrers anys (amb una inversió d’uns 600.000€). Dies previs encara estaven fent les darreres actuacions per deixar el llac a punt, ja que s’havien aixecat algunes de les rajoletes (gresite) que cobreixen la superfície submergida. Va ésser una reobertura molt esperada, no només pels veïns i veïnes del barri del Coll, sinó també barris propers, però malauradament va ser força accidentada. Més d’un centenar d’usuaris i usuàries de la piscina exterior van ser atesos en patir ferides als peus i genolls en entrar a la piscina, el mateix Govern del Districte en reconeix 69 afectats, sent la majoria de lesionats infants que hi eren amb els companys i companyes del casal d'estiu, degut a les irregularitat del fons i de les escales. En aquell moment, des del nostre Grup Municipal, vam demanar responsabilitats i explicacions, com ara les causes d’aquestes ferides, quin control de qualitat s'havia realitzat a fi d'obrir l’equipament i quines serien les actuacions que l'Ajuntament pensava fer per arranjar aquests desperfectes . Encara restem a l’espera de la resposta, tot i que el Districte de Gràcia va emetre un comunicat gens convincent, ni pels usuaris i usuàries de l’equipament, ni per nosaltres. El Govern apuntava que “el problema es deriva de dues causes principalment. En primer lloc, l’acumulació de pedres petites al fons del llac. I en segon lloc, els peus en remull durant molta estona, que pot suposar una major sensibilitat. També informaven que “després d’haver realitzat les inspeccions pertinents, no s’ha detectat cap punt de risc ni zones de paviment que puguin provocar aquestes ferides”. Doncs bé, aquí no va acabar la cosa i fets posteriors mostren que aquest comunicat no s’ajustava a la realitat.

El 17 de juliol, l'Ajuntament de Barcelona va procedir al tancament del llac-piscina al·legant que es tancava degut a les mesures de seguretat decretades per la Generalitat per evitar contagis de coronavirus. No obstant, aquesta informació tampoc ens va convèncer, ja que les piscines es podien obrir si l’Ajuntament ho considerava necessari a fi de minimitzar els efectes de calor sobre la població, això sí, amb les mesures preventives pertinents. De fet, aquella mateixa setmana el regidor Badia anunciava que es decretaven com a serveis essencials els refugis climàtics perquè continuessin oberts en cas que hi hagués un nou confinament, i aquest és el cas del Parc de la Creueta del Coll, que tal com ens informa la pancarta a l’entrada del Parc constitueix un dels refugis climàtics de la ciutat. D’altra banda, el mateix Districte anunciava les Mesures a Barcelona contra la covid-19 a partir de la resolució aprovada pel Procicat  i també deixava ben clar que “tant els casals com les colònies d’estiu segueixen en marxa”, amb la prevenció d’obrir només per aquesta activitat i tancant en acabar-la i restringit l’accés a les persones vinculades a aquestes activitats. I referent a les activitats lúdiques i esportives, citava “poden obrir amb un aforament del 50% les piscines descobertes, els parcs d’atraccions i parcs infantils i gimnasos i instal·lacions esportives”.

Així, s’evidenciava que el tancament era simplement una excusa a fi d’amagar la realitat d’uns danys provocats per unes obres mal acabades. I així es va constatar quan, a principis d'agost, es va fer un peritatge i es va procedir a reparar part de la base de la instal·lació a fi de que la piscina tornés a estar en funcionament a mitjans d’agost, i fins a mitjans de setembre. Això va suposar buidar els 1.260 m3 d’aigua (és a dir, 1.260.000 litres d’aigua) per a la realització de les obres que van consistir en polir o substituir les peces de gresite de la superfície del fons i de les escales, causant de les ferides als usuaris i usuàries. Un cop reomplert d’aigua, es va obrir novament el passat 15 d’agost, però s’han detectat nous aixecaments de les rajoletes en algun punt, així a principis d’aquesta setmana es va reparar concretament cinc punts del fons, on es va aplicar una massilla blanca per sortir del pas. Tot i aquests arranjaments d’urgència (el darrer dels quals en tenim constància és d’avui, de fa només unes hores), encara són ateses  entre 3 i 4 persones amb ferides als peus cada dia. Així doncs, veient la continuïtat d’incidències, el passat 25 d’agost vam presentar novament diverses preguntes al Govern del Districte per a aclarir les incidències i per obtenir informació sobre les actuacions que s’han anat realitzant per arranjar les irregularitats de la superfície submergida del llac-piscina del Parc de la Creueta del Coll i sobre les incidències registrades durant aquests dies, entre d’altres.

És per tot això, que finalment a proposta del nostre Grup Municipal de Districte, hem demanat junt amb la resta de grups de l’oposició, la convocatòria d’un Consell de Barri extraordinari del Coll. Calen explicacions davant l’elevat nombre d’incidències i de les irregularitats que han anat sorgint, cal esbrinar les causes i conèixer les actuacions que s’han realitzat per solucionar-ho, i cal aclarir responsabilitats.

Un bon govern no té problemes a l’hora de mostrar transparència i retre comptes davant la ciutadania, i si el Govern del Districte no ho fa, des del nostre Grup impulsarem que així sigui, i que l’Elogi de l’aigua d'Eduardo Chillida esdevingui també un elogi a la transparència.
 
Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d’Esquerra Republicana de Gràcia
 

 
Divendres, 28 d’Agost del 2020