Barcelona

Notícia

Barcelona redactarà, a proposta d’Esquerra, l’ordenança per regular l’ús turístic dels habitatges en un màxim de 6 mesos


L’equip de govern accepta el prec dels republicans, després que es conegués que Glovo fos l’empresa que va gestionar l’entrega d’àpats durant el confinament - Esquerra presenta una al·legació a l’aplicació del recàrrec turístic per tal d’endarrerir la seva entrada en vigor fins que el turisme comenci a recuperar-se a la ciutat i mai abans de juny del 2021

Barcelona redactarà, en un màxim de 6 mesos, l’ordenança municipal per tal de regular els usos turístics des habitatges, tant en la seva modalitat d’HUTs com en la de llars compartides. Així ho manifestava la proposició presentada per Esquerra Republicana al plenari d’avui que ha estat aprovada al consistori.

“Barcelona reclama una ordenança per regular usos, està perfectament habilitada per fer-ho, i ara toca iniciar debat polític. Debatre i consensuar el marc en el qual desenvolupar-la, per quan un cop ens hi posem a concretar-la, veure com ha de ser, què ha de prioritzar i per a què ha de servir a la ciutat i a la ciutadania”, ha defensat la regidora Eva Baró.

“Tots sabem que no hi ha solucions màgiques que resolgui a curt termini. Calen mesures estructurals. Però mentrestant sí hi ha iniciatives polítiques que poden anar contenint i corregint en part la situació, i una d’elles és fer aquesta ordenança”, ha assegurat Baró, que ha defensat que l’ordenança “prioritzi l’ús residencial per davant de l’ús turístic”. Una ordenança que segons el text aprovat haurà de ser a punt abans del març del 2021.

Endarreriment de l’aplicació del recàrrec a la taxa turística

Al plenari també s’ha aprovat de manera provisional el recàrrec municipal a la taxa turística, una mesura impulsada per Esquerra per tal de fer que el turisme aporti més a la ciutat per tal de compensar els seus efectes als barris més pressionats. Esquerra ha votat a favor, tanmateix ha anunciat que presentarà una al·legació per tal que aquest recàrrec no entri en vigor de forma immediata.
“El moment ens sembla molt inoportú. No podem ignorar que avui moltíssimes empreses i autònoms estan o bé agonitzant o bé resistint heroicament l’escassetat de turistes a la ciutat”, ha expressat el republicà Miquel Puig. “Proposarem que el recàrrec no entri en vigor fins que el turisme no hagi iniciat una recuperació clara a la ciutat i no abans de l’1 de juny del 2021”, ha sentenciat.

Evitar contractacions d’empreses com Glovo i exigència del compliment del pressupost 2020

Després que es conegués que l’empresa Glovo va ser l’encarregada de repartir àpats durant el confinament derivat de la pandèmia, Esquerra Republicana ha exigit que el govern municipal no contracti, subcontracti ni adjudiqui serveis a empreses que treballin amb falsos autònoms i que vulnerin de forma sistemàtica els drets dels treballadors i treballadores.

“No ens podem permetre que cap administració treballi amb empreses com Glovo o d’altres que vulneren constantment drets laborals”, ha afirmat el regidor Max Zañartu, encarregat de formular el prec. “Cal buscar la solució però això no pot tornar a passar, com administració no ens ho podem permetre”, ha continuat.

A més, el regidor Jordi Castellana ha tornat a insistir en la necessitat de fer complir els acords del pressupost 2020. En un prec, Castellana ha reiterat l’exigència d’activar el fons per a la rehabilitació energètica de 50 milions, i no pas de 20,5 milions com ha anunciat el govern, i a mantenir els compromisos adquirits amb Esquerra a la negociació pressupostària.