Barcelona

Grup municipal

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona reclamarà a l'Estat allargar indefinidament la moratòria de desnonaments amb el vot dividit del govern


Els comuns s’abstenen i el PSC vota en contra de la proposta d’Esquerra Republicana, que també demana que s’inverteixin els 50 milions previstos al pressupost per adquirir habitatges i dotar la ciutat de més recursos contra la crisi habitacional

Evitar els desnonaments de totes les persones en situació de vulnerabilitat, sigui aquesta sobrevinguda o no arran de la Covid-19, de manera indefinida mentre existeixi una situació de crisi econòmica i social com l’actual. És l’exigència que avui Esquerra Republicana ha fet des de l’Ajuntament de Barcelona, per tal que des del consistori s’insti a l’Estat a ampliar i mantenir la prohibició d’executar llançaments, i que ha dividit els dos socis del govern municipal, amb l’abstenció de Barcelona en Comú i el vot en contra del PSC.

“Demanem una moratòria universal i indefinida de desnonaments”, ha afirmat la regidora Eva Baró, que ha pronosticat que els efectes de la pandèmia podrien provocar “un allau de desnonaments”. “La pròrroga vigent és curta en temps i escassa en espectre, deixa fora les persones en vulnerabilitat pre-covid i aquelles persones en vulnerabilitat sobrevinguda no demostrable per les raons que siguin”, ha precisat la regidora, que ha recordat que a la ciutat de Barcelona es produeixen, al dia i de mitjana, entre 20 i 30 desnonaments.
La proposta d’Esquerra incorpora una excepció a la moratòria, en el cas dels petits propietaris que entrin en una situació de vulnerabilitat i necessiti l’habitatge llogat per poder-hi viure.

Un altre dels punts que Esquerra ha inclòs a la seva proposició, aprovada a la comissió de Drets Social, Cultura i Esports de l’Ajuntament, és el de reclamar al govern de Barcelona en Comú i PSC a complir amb el compromís adquirit als pressupostos de l’any 2020 d’invertir 50 milions d’euros en diverses polítiques en favor de l’habitatge a Barcelona. Algunes d’elles, l’adquisició directa d’habitatges per ampliar el parc públic, fer que totes les promocions fetes per l’IMHAB siguin de lloguer o ampliar la plantilla de les Oficines d’Habitatge de Barcelona.

“Els pactes s’han de complir. Sabem que la pandèmia ho ha trastocat tot, però aquesta inversió és encara més prioritària que abans”, ha reblat Baró.

Suport a l’AFANOC i impuls de més Stolspersteine a Barcelona

A la comissió, Esquerra ha defensat dos precs. Un d’ells per tal que l’Ajuntament busqui formules per acompanyar l’AFANOC, l’entitat que acull i presta servei a molts infants malalts de càncer i les seves famílies a l’equipament la Casa dels Xuklis. Una entitat que ha estat greument afectada per la crisi sanitària i econòmica, i que es finança en un 80% amb recursos propis que ara necessita acompanyament “ja sigui en forma de conveni o com resulti més adient” per garantir la seva viabilitat i continuïtat.

El segon prec es referia a impulsar des de l’Ajuntament un programa per col·locar a Barcelona de forma progressiva les llambordes Stolpersteine en memòria de víctimes del nazisme. Tanmateix, la mesura ha estat rebutjada per part del govern municipal. “El govern demana debatre-ho al mes de gener o febrer, però ara és el moment històric idoni”, ha afirmat la regidora Gemma Sendra, que ha demanat que l’Ajuntament “es mulli” instal·lant ja dues llambordes a Francesc Boix i Mercè Núñez. “i a partir de gener mirar com aplicar el programa més globalment”.