Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona valorarà la creació d’un peatge urbà a proposta d’Esquerra


Jordi Coronas, sobre la subhasta del front marítim: “Vostès s’han resignat i la resignació és l’antipolítica, han renunciat a liderar i defensar aquesta ciutat”

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà la redacció d’un programa sobre futures restriccions a mig i llarg termini dins la Zona de Baixes Emissions que inclourà, si la qualitat de l’aire continua sense millorar, la valoració de la posada en marxa d’un peatge urbà per accedir a la ciutat. Aquest és el principal punt de la proposició d’Esquerra Republicana aprovada avui a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme Mobilitat.

“Sabem que a finals de 2021 les concessions d’algunes autopistes d’accés a Barcelona arriben a la seva fi, i demanem, dins d’aquesta petició de valorar el peatge urbà, que comencem a preveure la situació de quan les concessions acabin”, ha declarat el regidor Max Zañartu.

La proposta dels republicans, que ha rebut els vots a favor dels Comuns i Junts per Catalunya i l'abstenció del PSC, planteja que la redacció d’un programa sobre futures restriccions a mig i llarg termini a la Zona de Baixes Emissions. A banda, s’inclouen inversions en transport públic, per l’electrificació, així com ajuts per a professionals. El programa, tal i com el detalla Esquerra, hauria de ser consensuat amb la resta d’administracions i els agents econòmics i socials, i a més, contemplant que qualsevol mesura de restricció a la circulació de vehicles professionals hauria d’incloure l’amortització del vehicle en qüestió com a criteri.

“Les dades de qualitat de l’aire són molt dolentes. Parlem de la tàctica però poc sobre l’estratègia, i amb la proposició volem obrir el debat sobre l’estratègia”, ha continuat el regidor republicà. “La nostra proposició comença a dibuixar el llarg termini, ja que aquesta lluita contra la contaminació que ha d’anar acompanyada tant de restriccions com d’alternatives”, ha finalitzat.

“La major operació especulativa a la ciutat de, com a mínim, les últimes dècades”

A la comissió també s’ha discutit la subhasta de la concessió C-1004 del Front Marítim de la ciutat, que ha acabat en mans privades per un preu de 98 milions d’euros. “Vostès s’han resignat”, ha criticat Coronas dirigint-se al govern Colau-Collboni, que ha assegurat que “la resignació és l’antipolítica” i que el govern municipal “ha renunciat a liderar i defensar aquesta ciutat, i aquesta és la veritat”.
“Volem saber per què s’ha renunciat al dret preferent de l’ajuntament com a concessionari, volem saber on és l’acord signat, volem saber el cost de manteniment i les inversions de l’Ajuntament de Barcelona durant aquests anys i quin retorn del cost tindrà l’ajuntament en aquesta operació”, s’ha preguntat el portaveu dels republicans.

Coronas també ha criticat que “ara” l’Ajuntament vulgui regular els usos de la zona. “Fer ara una renovació del planejament o un nou pla d’usos vol dir indemnitzacions pagades amb diners públics”, ha censurat el republicà, que ha recordat que l’Ajuntament ho podia haver fet abans de la subhasta. “Per què l’Ajuntament no ha preparat abans tot aquest terreny per poder negociar com cal amb un govern, el de l’Estat, que són vostès mateixos?”, ha reblat.

“S’han conformat amb algunes molles del front litoral, subhastant una part de la ciutat”, ha sentenciat Coronas.

Exigència de compra del Gimnàs Sant Pau per garantir la seva continuïtat

Els republicans també han realitzat dos precs. El primer, perquè el govern municipal doni compliment als acords assolits en el plenari de l’ajuntament i faci efectiva la compra del Gimnàs Sant Pau, al districte de Ciutat Vella, per tal de garantir la seva continuïtat, afrontar la seva rehabilitació i possibilitar la construcció d’habitatges de lloguer social i la preservació de la casa fàbrica que inclou la finca.
El segon prec demanava que el Govern Municipal realitzi un inventari individualitzat de les expropiacions no contemplades en el pla d’inversions, que les quantifiqui econòmicament, que en faci un calendari real d’execució i que el faci arribar per escrit als grups abans del proper plenari.