Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra planteja una transformació integral del barri del Besòs-Maresme en 15 anys amb actuacions urbanístiques, de mobilitat i de seguretat


Els republicans critiquen l’acord sobre allotjaments turístics presentat avui pel govern municipal: “és un lloguer de temporada disfressat que protegeix l’activitat dels allotjaments turístics en lloc de transformar-la”

Esquerra Republicana impulsarà en el proper plenari de l’Ajuntament de Barcelona la posada en marxa del Compromís Besòs-Maresme, un pla per transformar aquest barri de la ciutat a 15 anys vista a través d’actuacions urbanístiques, socials, mediambientals, de mobilitat i de seguretat. “És una actuació clau i estratègica en una zona que porta massa temps esperant una reconversió real i efectiva”, ha declarat el portaveu republicà, Jordi Coronas.

 

La proposició que es debatrà el proper divendres contempla la creació d’un grup treball encarregat de confegir, en el termini màxim d’un any, d’un pla que detalli les inversions i actuacions necessàries al barri, “un dels més afectats per la Covid però també un dels territoris de la ciutat amb més projecció i capacitat de reconversió”, segons Coronas.

 

Aquest pla haurà d’incloure una estratègia de futur per al conjunt de l’Eix Besòs, basat en la construcció d’habitatge de lloguer social, ajudes per a la rehabilitació d’edificis i energètica, millora dels punts foscos i del conjunt de l’espai públic, mesures per a reactivar l’economia i per la reinserció laboral, així com un pla de seguretat per la zona.

 

Segons Coronas, existeixen fons suficients per dur-ho a terme, a banda de amb fons propis, aprofitant també mecanismes com les inversions provinents dels Fons Europeus Covid, els fons FEDER, o contractes a través de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. A més, la proposició d’Esquerra preveu la creació d’una comissió de seguiment del pla, per vetllar pel seu compliment i que es reuniria, com a mínim, dos cops l’any.

 

Acord per fer lloguer social a allotjaments turístics: “un lloguer de temporada disfressat”

 

A la roda de premsa telemàtica, el portaveu d’Esquerra al consistori ha valorat la mesura presentada aquest matí per part del govern municipal, que ha qualificat com a “lloguer de temporada disfressat, cosa que seria il·legal si es tractés d’un particular”, que, a més segons Coronas, “protegeix l’activitat dels allotjaments turístics en lloc de transformar-la”. 

 

El portaveu republicà ha recordat que la mesura només mobilitza 22 pisos, que representen un 0,22% del total de les HUTS que hi ha a Barcelona. A més, ha censurat el preu de 1.400€ mensuals de mitjana que l’Ajuntament pagarà per pis, assegurant que amb aquest preu “es podrien llogar pisos al mercat lliure”, i ha criticat que el consistori “no demani cap contraprestació ni hagi posat cap condició” als propietaris. “Per haver presentat això es podrien haver estalviat la roda de premsa”, ha sentenciat.

 

Més recursos per acabar amb el “col·lapse” a les OACs municipals

 

Finalment, Coronas també ha detallat els precs que Esquerra presentarà al plenari. El primer, per demanar que l’Ajuntament que reconegui que les OACs tenen greus deficiències, i que per tant, les doti de personal, de formació i de mitjans tècnics per acabar amb els bloquejos que lesionen greument els drets de ciutadania de les persones migrants. “Tenim coneixement de denúncies d’organitzacions en defensa dels drets de les persones migrants sobre les dificultats que estan tenint per empadronar-se, i com també que se’ls posa traves per dur a terme l’empadronament a la OAC de la Plaça de Sant Miquel”, ha afirmat el regidor.

 

El segon prec es refereix a la capacitat de l’Ajuntament de Barcelona de participar en la gestió dels Fons Europeus de Reconstrucció, per tal que la ciutat pugui ser receptora directe d’aquests recursos per tal d’entomar la recuperació i la reconversió econòmica de la ciutat. “Demanarem al govern municipal que es formi un grup de treball específic i el nomenament d’una persona comissionada o responsable per tal que identifiqui i impulsi projectes susceptibles de rebre finançament de fons europeus”, ha reblat Coronas.