Barcelona

Grup municipal

Notícia

Objectiu, salvar la cultura: Esquerra demana que Barcelona lideri un pla de rescat pel sector


Els republicans demanaran ampliar el nombre d’estacions de qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana

Esquerra Republicana ha anunciat avui que proposarà que l’Ajuntament de Barcelona impulsi un pla de rescat per a la cultura que impliqui i en què hi participin totes les administracions per posar en marxa mesures de suport a un sector que avui veu amenaçada la seva sostenibilitat i capacitat de continuïtat. “La resiliència del sector cultural té un límit”, ha afirmat la regidora d’ERC Gemma Sendra, apuntant que després de 8 mesos de confinament “la cultura necessita de la màxima coordinació institucional per posar en marxa un sistema d’ajudes i per assegurar que totes les línies de suport arriben al sector”.

Els republicans defensaran a la comissió de drets socials, cultura i esports d’aquesta setmana una proposició en què detallen com hauria de ser aquest pla, que consta de quatre grans pilars: més coordinació entre administracions, més agilitat de tràmits i ajuts, més instruments de suport per assegurar la viabilitat del sector cultural i més lideratge de Barcelona en demanar a l’Estat majors compromisos amb la cultura.

Entre d’altres, el pla plantejat per Esquerra aposta per accelerar l’apertura de l’Oficina Ciutadana de la Cultura per tal de facilitar l’accés  subvencions i altres recursos del conjunt d’administracions, efectuar amb la màxima urgència el pagament dels ajuts de la convocatòria extraordinària de subvencions per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària als projectes del sector cultural o instar el SOC i a Barcelona Activa a crear una unitat especialitzada en l’ocupació dels professionals dels sectors culturals i creatius – tal i com Esquerra ja va demanar el passat 17 de juny-. “És indispensable agilitzar els procediments administratius i crear nous instruments que facilitin el crèdit”, ha insistit Sendra.

Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, afirma que perquè la cultura pugui tornar amb garanties a l’activitat, calen mesures com les plantejades per la proposició d’Esquerra: “cal incentivar que s'utilitzin els espais municipals per donar sortida a les produccions que s'han cancel·lat, o treballar perquè Barcelona ofereixi lloguers molt assequibles als espais culturals evitant l'especulació i l'abús dels propietaris”.

Per Casanovas, altres iniciatives necessàries serien “l’exempció de taxes municipals durant el període en què els teatres i espais culturals han estat tancats, i comprovar que els ajuts i les compensacions que reben les companyies i productores per les cancel·lacions també arriben proporcionalment als artistes i tècnics”.

La proposició, a més, contempla la creació de noves línies d’ajuts per tal que, per exemple, es compensi la pèrdua d’ingressos per la reducció d’aforament de les sales de proximitat mentre estiguin en vigor les mesures per a fer front a la crisi sanitària,  per tal de donar suport al pagament dels lloguers dels equipaments culturals durant els períodes de tancament per raons sanitàries o per potenciar el Bonus Cultura presentat per l’Ajuntament el passat 7 de juliol, incorporant-hi una dimensió d’equitat i cohesió social incrementant l’ajut ofert en funció de la renda.

Sendra també ha apuntat a l’Estat per existir “massa temes pendents” que són de la seva responsabilitat, com ara “l’aprovació definitiva de l’Estat de l’Artista o els incompliments amb els consorcis i centres nacionals de Catalunya”. “El govern de la ciutat té el deure de defensar la creativitat, potència i ara patiment del sector cultural de la ciutat, mostrant el seu lideratge”, ha reblat.

Més i millors estacions de qualitat de l’aire per a tota l’AMB

Els republicans proposaran a la comissió d’ecologia, mobilitat i urbanisme dotar els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de més i millors estacions de qualitat de l’aire, atès que consideren “insuficient” l’actual nombre. En aquest sentit, Esquerra proposarà que s’ampliï el número d’estacions, així com que siguin més precises i que detectin més contaminats dels que mesuren fins ara.

A la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, Esquerra ha exigit la compareixença de la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, perquè informi sobre la situació del servei de la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH), després que membres de la seva plantilla hagin denunciat l’Ajuntament per tenir-les en condicions laborals precàries i amb fins a la meitat del personal del servei externalitzat.

Altres iniciatives que els republicans presentaran en comissió són:
  • Proposició a Economia i Hisenda perquè l’Estat posi a disposició dels ajuntaments el fons COVID19 DE 3.000 milions d’euros.
  • Prec a Urbanisme, Mobilitat i Ecologia per allargar la vigència dels títols de la T-Jove que no s’estan fent servir durant l’estat d’alarma.
  • Prec a Drets Socials, Cultura i Esports per estudiar la compra i reconversió d’hotels, hostalsi pensions per a la seva conversió en equipaments per a persones sense llar.
  • Prec a Dret Socials, Cultura i Esports perquè el govern municipal mostri el seu suport institucional al Decret Llei de la Generalitat que estableix la moratòria de desnonaments.
  • Proposició a Presidència per l’establiment d’un protocol de participació virtual i presencial per als òrgans de participació ciutadana, especialment als districtes, i millora del programari telemàtic.