Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona aprova el pla de rescat per la cultura impulsat per Esquerra


L’Ajuntament mostra el seu suport com a institució al decret llei antidesnonaments de govern de la Generalitat de Catalunya

Barcelona posarà en marxa un ambiciós pla de rescat per al sector de la cultura després que la proposta d’Esquerra Republicana hagi estat aprovada avui a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de la capital. L’objectiu de la mesura és clar: posar en marxa mesures de suport a un sector que avui veu amenaçada la seva sostenibilitat i capacitat de continuïtat. “Volem maximitzar i agilitzar coses que sovint tenim en marxa però que amb la crisi necessitem desenvolupar ja”, ha afirmat la regidora Gemma Sendra.

El pla consta de quatre grans pilars: més coordinació entre administracions, més agilitat de tràmits i ajuts, més instruments de suport per assegurar la viabilitat del sector cultural i més lideratge de Barcelona en demanar a l’Estat majors compromisos amb la cultura. “Cal crear un espai d’unitat per actuar de manera conjunta entre totes les administracions per entomar el que tenim ara i el que ens vindrà en els propers mesos”, ha dit la regidora republicana.

Entre d’altres, el pla plantejat per Esquerra aposta per accelerar l’apertura de l’Oficina Ciutadana de la Cultura per tal de facilitar l’accés  subvencions i altres recursos del conjunt d’administracions, efectuar amb la màxima urgència el pagament dels ajuts de la convocatòria extraordinària de subvencions per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària als projectes del sector cultural o instar el SOC i a Barcelona Activa a crear una unitat especialitzada en l’ocupació dels professionals dels sectors culturals i creatius – tal i com Esquerra ja va demanar el passat 17 de juny-.

La proposició, a més, contempla la creació de noves línies d’ajuts per tal que, per exemple, es compensi la pèrdua d’ingressos per la reducció d’aforament de les sales de proximitat mentre estiguin en vigor les mesures per a fer front a la crisi sanitària,  per tal de donar suport al pagament dels lloguers dels equipaments culturals durant els períodes de tancament per raons sanitàries o per potenciar el Bonus Cultura presentat per l’Ajuntament el passat 7 de juliol, incorporant-hi una dimensió d’equitat i cohesió social incrementant l’ajut ofert en funció de la renda. “Calen acords per totes les institucions per una major celeritat administrativa perquè les ajudes arribin ràpidament al sector”, ha reblat Sendra.

Suport de l’Ajuntament al decret antidesnonaments de la Generalitat

A banda de la proposició, Esquerra ha presentat dos precs. El primer, demanant que l’Ajuntament de Barcelona doni suport de forma institucional al Decret Llei de reforç de la protecció del dret a l'habitatge impulsat per la Generalitat de Catalunya per evitar els desnonaments a col·lectius vulnerables sense que disposin d’una alternativa en forma de lloguer social per part de grans tenidors. “És un deure moral i ètic de totes les administracions fer servir totes les eines jurídiques que tinguem a l’abast per frenar la sagnia que suposen els desnonaments”, ha manifestat la regidora Eva Baró. El prec, que ha estat acceptat, també insistia en a demanda a l’Estat perquè decreti una moratòria universal indefinida als desnonaments mentre duri l’actual crisi econòmica i social.

El segon prec demanava al govern municipal que l’Ajuntament estudiés la possibilitat d’adquirir i reconvertir establiments hotelers de la ciutat que han hagut de tancar a causa de la crisi derivada de la pandèmia per tal de transformar-los en equipaments per a persones sense llar. El prec ha quedat acceptat.

A la comissió, els republicans també han demanat informació sobre l’estat de la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH), degut a les recents protestes de la plantilla per la seva situació de precarietat i saturació. La regidora Elisenda Alamany ha recordat que la unitat va atendre 210 casos durant el 2019, un 37% que en el 2018, i ha assegurat que amb aquest creixement “s’hauria de tenir el servei a ple rendiment, amb estabilitat i recursos, i no és així”. “El ritme d’atenció no s’ajusta a la dimensió dels recursos”, ha insistit Alamany, que ha demanat estudiar la internalització de la plantilla que ara mateix està externalitzada i un increment en la dotació de recursos a la unitat.