Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona reforçarà la protecció policial de les seus de l’Ajuntament a petició d’Esquerra


Ateses les diferències entre els mecanismes de participació municipals als districtes, els republicans assoleixen el compromís de l’executiu municipal d’elaborar un protocol de participació virtual amb “directius i criteris clars de participació telemàtica”

Després dels desperfectes ocasionats a la seu de l’Ajuntament de Barcelona de la Plaça de Sant Miquel pels aldarulls derivats de les protestes del 31 d’octubre, el consistori reforçarà els protocols de protecció de les seus de l’Ajuntament de Barcelona, així com un augment dels efectius, per tal d'evitar les incursions i els desperfectes a les dependències municipals. Així ho planteja el prec presentat per Esquerra Republicana, acceptat aquest matí pel govern municipal a la Comissió de Presidència.

“Vivim temps de crispació i n’hi ha alguns que s’aprofiten de la situació”, ha reconegut el portaveu republicà Jordi Coronas, que ha assegurat que “el millor que es pot fer per evitar aquestes situacions és treballar perquè es produeixi, ja que en quan es produeix és molt més difícil intervenir”.

En aquest sentit, Coronas ha apostat per recuperar els equips de mediació a la Guàrdia Urbana, així com també als Mossos d’Esquadra. “En moments de crispació social, la mediació en un moment de tensió, és segurament l’instrument més valuós que tenim, més valuós que 10.000 porres”.

També en relació a mesures policials, Esquerra ha presentat un prec, acceptat pel govern, per reforçar la presència policial als barris de Pedralbes i als barris limítrofs de Sarrià-Sant Gervasi, tant de dia com de nit, així com una millora de l’enllumenat públic i l’ampliació de l’aparcament regulat. Una mesura presentada després que el veïnat d’aquestes zones s’hagi queixat per la manca d’efectius policials, d’enllumenat públic i de més problemes de convivència associats a la crisi de la pandèmia.

“Cal augmentar la presència per donar més sensació de seguretat als veïns i veïnes, i l’àrea verda, demandada pels barris de La Mercè i Pedralbes, ajudarà a veïnificar aquests barris”, ha reblat Coronas.

Esquerra garanteix el dret a la “participació real de la ciutadania” als òrgans participatius de districte

Fa pocs dies Esquerra Republicana denunciava “la suspensió de facto” de la participació ciutadana als òrgans com els consells de districte, audiències públiques i consells de barri, avui els republicans han vist com s’aprovava la seva proposició per tal que l’Ajuntament “disposi les mesures adequades per garantir el dret a la participació real de la ciutadania a les sessions dels òrgans de participació descentralitzada”.

“Els districtes no es prenen seriosament el rol d’ajuntaments descentralitzats per facilitar la participació ciutadana i tenir interlocució amb el veïnat”, ha criticat la regidora Marina Gassol. “Des del mes de març i el confinament es van anul·lar tots els consells plenaris de districte, i no es van recuperar”, ha recordat Gassol, que ha evidenciat que aquest any s’han deixat de celebrar gairebé la meitat dels consells de barri de tota la ciutat corresponents al primer semestre: “només se n’han celebrat 35 de 74”.

Perquè aquesta situació no es torni a repetir, la proposició d’Esquerra, que ha estat aprovada, contempla mesures que inclouen l’elaboració d’un Protocol de Participació Virtual que es basi en directrius i criteris clars de participació telemàtica per a tots els districtes. A més, el protocol haurà de contemplar alguna mesura de participació presencial, amb les característiques de seguretat exigibles, per tenir en compte aquelles persones que no tenen accés telemàtic. A més, s’haurà de proporcionar un programari propi i de qualitat tecnològica per evitar els actuals problemes tècnics de connexió.