Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra sobre la persona sense sostre ferida per la Guàrdia Urbana: “Estem segurs que amb una actuació diferent s’hauria pogut evitar”


L’Ajuntament avala l’Acord de Barcelona per l’Educació impulsat per Esquerra, un pacte amb inversions estratègiques al sector educatiu entre Ajuntament, Generalitat i entitats

L’Ajuntament de Barcelona desenvoluparà un protocol d’intervenció específic sobre persones en situació de sensellarisme i posarà en marxa programes de formació específica al cos de la Guàrdia Urbana sobre aquesta qüestió. Era la demanda formulada per Esquerra Republicana, en forma de prec, al plenari d’avui divendres i que es produeix dies després que una persona sensellar fos ferida de gravetat a causa de dos trets disparats per un agent de la Guàrdia Urbana. “Estem segurs que amb una actuació diferent s’hauria pogut evitar”, ha assegurat el portaveu d’Esquerra al consistori, Jordi Coronas.

“No jutgem, però hi ha coses que ens preocupen com a ciutadans però sobretot com a representants públics”, ha declarat el regidor republicà Jordi Coronas. “Va acudir un nombre molt elevat d’agents malgrat és evident que es tractava d’una persona sense llar, i per tant en situació de vulnerabilitat extrema”, ha recordat el republicà, que ha criticat que s’optés per “perseguir-la i intentar reduir-la en lloc d’avisar a serveis socials o algun agent especialitzat de la Guàrdia Urbana, que ens consta que existeixen”.

El prec demanava en concret que es realitzi formació específica en el cos de la Guàrdia Urbana sobre les persones sense llar i un protocol d’intervenció específic en aquest àmbit concret que inclogui sempre l’acompanyament de personal, ja sigui del propi cos de la Guàrdia Urbana o extern, amb aquesta formació.

Coronas s’ha mostrat crític amb els grups polítics que han utilitzat l’actuació de fa uns dies per demanar més armes per la Guàrdia Urbana. “Creuen que la GUB tindrà més prestigi amb pistoles TASER o amb més armes?”, els ha preguntat. Pel republicà, “tenir la millor policia possible vol dir vetllar perquè els protocols siguin útils perquè la policia tingui cura de la ciutadania de Barcelona”.

Aprovat l’Acord de Barcelona per l’Educació amb mirada llarga pels propers 10 anys

“Barcelona ha estat sempre capaç d’aixecar la mirada davant moments complicats com els que estem vivint ara i fer propostes a llarg termini, que comprometen a diferents institucions, que requereixen una mirada llarga i un compromís d’actuacions i inversions. És aquest l’esperit amb el qual presentem avui aquesta proposta”. D’aquesta manera ha definit la regidora Gemma Sendra l’Acord de Barcelona per l’Educació, un pacte amb inversions estratègiques al sector educatiu treballat entre Ajuntament, Generalitat i entitats.
“Proposem la creació d’un grup de treball que en un termini de 6 mesos tinguem una mirada i un projecte programàtic i pressupostat per veure quines inversions i projectes necessita la ciutat per fer front als reptes educatius”, ha explicat Sendra.

Els principals eixos d’actuació prioritaris, segons ha explicat la regidora republicana, tenen a veure amb l’universalització de l’etapa 0-3 anys, molt especialment en l’etapa 2.3, amb la inversió en les zones educatives més vulnerables de la ciutat amb la millora d’equipaments, l’impuls de plans de formació de professorat, innovacions tecnològiques i l’augment del treball territorial i comunitari, i amb l’enfortiment de la Formació Professional, amb un pla d’inversions que posi especial èmfasi en el grau mig.

La proposició ha estat aprovada amb els grups favorables d’Esquerra, Barcelona en Comú, PSC i Junts per Catalunya. Al plenari Esquerra també ha defensat un prec en relació a la xarxa de busos, posant l’èmfasi en estudiar mesures de millora com la posada en marxa de noves línies barri, així com a fer públic l’estudi de capil·laritat de la xarxa de bus de Barcelona.