Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona obrirà els WC municipals a la ciutadania, a proposta d’Esquerra


Els republicans demanen renovar la web de la Guàrdia Urbana “per tal de garantir la transparència” i “superar l’esvoranc que ara existeix entre la ciutadania i els cossos de seguretat”

L’Ajuntament de Barcelona posarà al servei de la ciutadania tots els lavabos dels seus equipaments municipals, gràcies a la iniciativa d’Esquerra Republicana de Catalunya aprovada avui a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció. “La funció de l’Ajuntament és garantir el benestar de la ciutadania i, en temps de pandèmia, també donar resposta a les necessitats generades a causa de les restriccions”, ha afirmat la regidora Marina Gassol.

El text aprovat contempla que centres cívics, biblioteques, però també OACs i dependències de la Guàrdia Urbana facilitin l’accés als seus lavabos sempre que els ciutadans i ciutadanes ho requereixin. La proposició recorda que aquestes instal·lacions compleixen amb les necessàries mesures d’higiene i seguretat, quelcom important durant la pandèmia que patim. A més, les restriccions en el sector de l’hostaleria han reduït les possibilitats de la ciutadania d’accedir a un lavabo públic.

“És cert que abans de la pandèmia, entrar a fer un cafè podia ser l’excusa per poder utilitzar els serveis d’un bar. Però considerem que el fet de poder anar al servei no ha d’implicar necessàriament un acte de consum. Ha de ser un dret que l’Administració local ha de permetre i assegurar”, ha reblat la republicana.

Gassol també ha demanat que es doni prioritat en l’ús dels serveis als col·lectius com els infants, la gent gran o les dones embarassades.
 
Renovació de la web i les xarxes socials de la Guàrdia Urbana per augmentar-ne la transparència

Un altre dels acords presos a la comissió, en aquest cas per unanimitat, es refereix al de renovar el web i les xarxes socials de la Guàrdia Urbana, una altra proposta d’Esquerra que busca, tal i com ha explicat el regidor Jordi Coronas, “garantir la transparència, la participació i la informació” del cos cap a la ciutadania.

“Una de les formes per legitimar els cossos policials, més en aquesta situació delicada, és fer un esforç per publicar allò que sigui en benefici del mateix pel cos i per la ciutadania”, ha assegurat el republicà. “A través d’aquesta transparència i bones eines d’informació i comunicació, podrem superar l’esvoranc que ara tenim amb la ciutadania”, ha insistit.

En concret, la proposta d’Esquerra demana que als canals de comunicació de la GUB hi constin, com a mínim, informes de gestió, l’organització interna i les direccions del cos, la missió, la visió i els valors de la GUB i què fa a Barcelona, així com informació sobre vandalisme, criminalitat i delictes relativa a districtes i barris. “Tenim molta feina a fer com a policia de proximitat, i això vol dir participació ciutadana”, ha continuat el regidor, afirmant que cal millorar “en la coproducció de les polítiques de seguretat, perquè es produeixi aquest feeling entre cossos de seguretat i ciutadania”.

Finalment, Esquerra ha criticat que faci dos anys que no es convoca el Plenari del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, un fet que incompleix les seves normes reguladores. És per això que els republicans han preguntat si el govern pensa convocar-lo.