Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra demanarà que Barcelona es declari mercat d’habitatge tens com contempla la llei de regulació de lloguers de la Generalitat


Després de l’incendi a la nau ocupada de Badalona els republicans qüestionaran quines mesures està duent a terme el consistori per prevenir situacions de risc de persones vulnerables als assentaments de la ciutat

Esquerra Republicana pretén que l’Ajuntament de Barcelona iniciï ja els tràmits per declarar la ciutat com una àrea de mercat d’habitatge tens, tal i com preveu la llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes dels contractes de lloguer impulsada per la Generalitat. Així ho manifesta la proposició que els republicans portaran a debat i votació aquest dimecres, en el darrer Consell Plenari municipal de l’any 2020.

El text recorda que la llei pel control dels preus dels lloguers de la Generalitat atorga a Barcelona un estatus especial respecte altres municipis, donant-li plenes competències i autonomia per realitzar la declaració de mercat tensionat sense la intervenció de la Generalitat. Esquerra pretén que l’Ajuntament com a institució reiteri el seu suport a la llei i que desplegui una campanya informativa per tal de donar a conèixer els drets i deures de la propietat i de les llogateres, així com en quins supòsits es pot aplicar la llei per tal d’evitar pràctiques abusives.

La proposició també contempla que Barcelona desplegui el règim de control i apliqui el règim sancionador que la llei contempla, i també que el consistori insti a la Generalitat a incloure’l dins la comissió encarregada de fer el seguiment i l’avaluació de les mesures que determina la llei. Per últim, la iniciativa republicana proposa elevar les conclusions de la Comissió no permanent d’estudi per a la regulació dels lloguers a la ciutat de Barcelona a la comissió encarregada de fer el seguiment i l’avaluació de les mesures que determina la llei, als Departaments de Justícia i Territori i Sostenibilitat, a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i a la Direcció General de Consum; per tal d’adoptar propostes de millora de l’aplicació d’aquesta si s’escau.

Mesures per protegir la ciutadania en situació de vulnerabilitat que viu a assentaments

Esquerra també portarà al ple una pregunta perquè el govern municipal detalli quines mesures emprendrà per tal d’abordar la problemàtica dels assentaments de la ciutat, de cara a prevenir situacions de risc per a les persones que hi viuen en situació de gran vulnerabilitat. La pregunta dels republicans arriba després de l’incendi a la nau ocupada de Badalona en què van morir tres persones, o després que a l’agost es conegués l’incendi a un pis pastera al barri de la Barceloneta.

A més, ERC realitzarà un prec perquè el govern es comprometi a garantir el suport en forma d’acompanyament econòmic i jurídic a les associacions comercials de la ciutat, en el marc del procés de desplegament de la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU).