Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona es declararà mercat d’habitatge tens a proposta d’Esquerra, tal com preveu la llei de regulació de lloguers


Eva Baró: “Demanem que l’Ajuntament assumeixi en primera persona un rol actiu, compromès i desacomplexat en el desplegament de la llei com fan altres ciutats de l’AMB i del país”

“Avui fem un pas més perquè Barcelona avanci en el desplegament d’una llei que protegeix els llogaters dels abusos, que prioritza l’accés a l’habitatge fent un salt d’escala emmarcant-lo en l’àmbit dels drets humans, i alhora una llei que tot i posar límits a l’especulació desbocada, també garanteix a la propietat allò que la jurisprudència europea anomena benefici raonable”. Són paraules de la regidora Eva Baró, d’Esquerra Republicana, després que el consistori aprovés la proposició dels republicans que demanava iniciar els tràmits perquè la ciutat es declari Mercat d’Habitatge Tens, tal com preveu la llei de regulació de lloguers de la Generalitat.
“Demanem que l’ajuntament de Barcelona assumeixi en primera persona un rol actiu, compromès i desacomplexat en el desplegament de la llei com fan altres ciutats de l’AMB i del país”, ha continuat Baró, que ha recordat que a la capital catalana els seus veïns i veïnes dediquen un 43% dels seus ingressos a cobrir el cost de l’habitatge.

El text aprovat recorda que la llei pel control dels preus dels lloguers de la Generalitat atorga a Barcelona un estatus especial respecte altres municipis, donant-li plenes competències i autonomia per realitzar la declaració de mercat tensionat sense la intervenció de la Generalitat. Esquerra pretén que l’Ajuntament com a institució reiteri el seu suport a la llei i que desplegui una campanya informativa per tal de donar a conèixer els drets i deures de la propietat i de les llogateres, així com en quins supòsits es pot aplicar la llei per tal d’evitar pràctiques abusives. També, que Barcelona desplegui el règim de control i apliqui el règim sancionador que la llei contempla, i que el consistori insti a la Generalitat a incloure’l dins la comissió encarregada de fer el seguiment i l’avaluació de les mesures que determina la llei.

“Avui es tanca el cercle que es va iniciar en el primer ple del mandat, un ple extraordinari sobre habitatge forçat per Esquerra”, ha recordat la reghidora, que també ha posat en valor la Comissió d’Estudi que l’Ajuntament va desenvolupar durant els darrers mesos i que també va ser creada a proposta d’Esquerra.

Mesures per protegir la ciutadania en situació de vulnerabilitat que viu a assentaments

Esquerra també ha portat al ple una pregunta perquè el govern municipal detalli quines mesures emprendrà per tal d’abordar la problemàtica dels assentaments de la ciutat, de cara a prevenir situacions de risc per a les persones que hi viuen en situació de gran vulnerabilitat. La pregunta dels republicans arriba després de l’incendi a la nau ocupada de Badalona en què van morir tres persones, o després que a l’agost es conegués l’incendi a un pis pastera al barri de la Barceloneta.

A més, ERC ha realitzat un prec perquè el govern es comprometi a garantir el suport en forma d’acompanyament econòmic i jurídic a les associacions comercials de la ciutat, en el marc del procés de desplegament de la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU).