Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona regularà, a petició d’Esquerra, on podran situar-se els equipaments funeraris


La proposició dels republicans contempla que el pla especial vetlli per la no monopolització del mercat, amb suspensió de llicències si s’escau - Jordi Coronas critica la inacció del govern municipal per evitar el tanatori a les Casernes de Sant Andreu

Barcelona redactarà un pla especial d’equipaments funeraris per tal de regular-ne la seva implantació dins de la ciutat. Una proposta realitzada per Esquerra Republicana, aprovada avui en comissió, i que arriba després d’una sèrie de conflictes entre aquestes instal·lacions i el veïnat de zones com Sarrià, Sants i més recentment Sant Andreu. “Sabem que diran que ja hi ha una ordenança, però un pla especial és un instrument complementari que ens ajudaria a posar ordre en els tanatoris que es vulguin instal·lar a la ciutat”, ha dit el regidor Jordi Coronas al govern municipal.

El text contempla que el pla especial vetlli per la no monopolització del mercat, preveient “si s’escau” la suspensió de llicències. La proposició també defensava que l’Ajuntament aturés l’emplaçament d’un tanatori a les Casernes de Sant Andreu, però Coronas s’ha mostrat escèptic sobre el compromís del govern municipal a aquest respecte: “ni l’aturaran, ni tenen la voluntat de fer-ho”.

Quelcom que suposa un incompliment del pacte que fa 15 anys es va assolir amb les entitats veïnals de la zona, a qui se’ls va prometre un alberg. “Com és lògic, això ha causat fortes queixes veïnals, més encara quan fa dos anys que se’ls va dir que el tanatori s’aturaria”, ha criticat el portaveu republicà. Coronas ha assegurat que l’executiu de la ciutat “ha fallat doblement al veïnat: permetent la venda del solar i no han estat a sobre de les licitacions de la Zona Franca”.
El darrer punt de la proposició es referia a la necessitat que l’Ajuntament vetlli per tal que el Consorci de la Zona Franca respongui als objectius d’interès públic d’augment del patrimoni de sòl públic de la ciutat de Barcelona, i actuï en coherència per tal d’assolir-los.

Prec per saber quants immobles originalment concebuts com habitatges s’han perdut

Els republicans han realitzat dos precs a la comissió. El primer, en què la regidora Eva Baró ha demanat que el govern municipal elabori un informe que especifiqui quants immobles que havien estat en origen o transformats a posteriori en habitatge han perdut la seva funció original, on estan situats i quin ús tenen actualment. Una iniciativa, acceptada pel govern, per conèixer, entre d’altres, quants pisos s’han transformat en oficines i despatxos professionals. “Cal explorar la recuperació d’aquests habitatges per la seva funció residencial original i que és interessant fer-ho ara, atenent que malauradament ens podem trobar amb oficines, estudis o despatxos professionals que o be han de tancar o bé han de reduir la seva activitat física amb la normalització del teletreball”, ha dit la regidora.

El segon dels precs ha estat referent a engegar mesures de pacificació als entorns de l’escola Dovella, a Sant Martí. En concret, Esquerra ha proposat que es realitzin una sèrie d’actuacions d’urgència per millorar la mobilitat dels vianants i de la comunitat educativa. “No portem el tema a la comissió per capritx, sinó perquè la situació està encallada a nivell de districte, per tant, sol·licitem incloure l’escola Dovella entre aquelles que està previst que es realitzin intervencions en aquest 2021 dins del programa ‘Protegim les Escoles’, ha finalitzat Zañartu.