Barcelona

Grup municipal

Notícia

El govern es compromet a rectificar i a mantenir les subvencions a les entitats animalistes gràcies a Esquerra


Els republicans assoleixen el compromís de modificar Carta de drets “per actualitzar-la i ampliar-la” per adaptar-la “a les noves realitats del 2021”

“De 90.000€ el 2019, a 50.000€ el 2020 i el diu 2021 ens diuen que seran 0€”. Així ha resumit el portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, la retallada que el govern municipal pretén imposar a les subvencions a les entitats que vetllen pel benestar animal a la ciutat, quelcom que els republicans han volgut impedir avui presentant un prec a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció.

El prec exigia que l’executiu de la ciutat “rectifiqués” i retornés les subvencions a aquestes entitats al pressupost del 2021. Un compromís que en govern, en veu de la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, ha acceptat. “Barcelona no pot perdre pistonada en aquest àmbit, i no entenem l’excusa pressupostària”, ha dit Coronas, recordant que els comptes d’aquest any són els més expansius de la història de la ciutat.

Coronas ha recordat el manifest fet públic per les pròpies entitats animalistes, en què criticaven el govern de la cituat, a qui acusaven “d’estar executant de manera permanent un menyspreu sistemàtic a les organitzacions de protecció animal de la ciutat en una clara deriva cap al desmantellament de polítiques que porten dècades en funcionament”.

“Les entitats, a través del voluntariat, fan una feina molt poc visible però molt necessària en tots aquells àmbits on l’ajuntament i fins i tot la societat no hi arriben”, ha emfatitzat Coronas.

Actualització i renovació de la Carta de Drets i Deures de Barcelona

Després d’aprovar la Carta de Drets i Deures de Barcelona fa 10 anys, avui l’Ajuntament ha avalat la proposició d’Esquerra Republicana per “actualitzar-la”, incorporant “nous drets” com ara els digitals, ecologistes i els vinculats a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. “Al llarg d'aquesta darrera dècada la societat ha canviat molt, ens exigirà noves respostes i valors a defensar des de les institucions”, ha afirmat la regidora Elisenda Alamany, destacant que aquests canvis “han suposat la reivindicació també de nous drets laborals, digitals, ecologistes o de relacions personals”.

“Sabent tot això, les institucions no podem restar quiets mentre els canvis passen per davant i cal que ens posem al dia. I posar-se al dia en això, significa modificar aquesta carta per actualitzar-la i ampliar els drets que recull”, ha emfatitzat.

El text, aprovat amb els vots favorables de tots els grups excepte l’abstenció de Barcelona pel Canvi, contempla que la modificació de la Carta inclogui els principis de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides a fi i efecte d’actualitzar els drets i deures de la ciutadania i completar-los en matèria de salut, educació, digitalització, xoc climàtic, desigualtats, igualtat de gènere o consum entre d’altres.

Per tot això, la proposició dels republicans conclou que s’ha d’iniciar el procediment per reformar la Carta “a fi de revisar-la i actualitzar-la, d’acord amb la nova realitat que viu Barcelona”, impulsant un procediment obert a la ciutadania i a les entitats i ase associacions de la ciutat.
Finalment, els republicans també han formulat un prec per tal que l’Ajuntament de Barcelona elabori un nou Reglament de Segona Activitat de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis ii Salvament (SPEIS).