Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona rebutja, a proposta d’Esquerra, la possible recentralització del servei de bombers proposada per Unides Podem


Els republicans exigeixen que al Congrés i al govern de l’Estat que respectin “l’autonomia dels cossos de l’Ajuntament i la Generalitat evitant qualsevol tipus de vulneració de competències”

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat avui que durant la tramitació parlamentària de la proposició de llei sobre els serveis de bombers registrada al Congrés dels Diputats per Unides Podem “es garanteixi el respecte a la Carta Municipal i a la plena autonomia dels cossos de l’Ajuntament i la Generalitat i evitant qualsevol tipus de conflicte de competències”. Així ho indica la proposició d’Esquerra Republicana aprovada avui al consistori.

“Aquesta llei pensem que és molt centralitzadora en l’àmbit de la direcció i organització dels serveis de bombers de l’Estat”, ha afirmat el regidor Jordi Coronas. “Pot obrir la porta a dictar des del govern central aspectes organitzatius i operatius dels serveis de bombers”, ha afegit.

Segons els republicans, la proposició de llei del grup liderat per Pablo Iglesias “no té en compte el model català de prevenció, extinció d’incendis i salvament del país” i pot “envair les competències catalanes”.

“També dona poder a l’Estat a determinar la forma d’accés al personal de nou ingrés i això fa que, tal i com defensen alguns grups, obriria la porta a donar sortides laborals a personal militar, saltant-se el procediment d’oposició establert”, ha insistit Coronas.

El text aprovat també insta l’executiu espanyol “a vetllar per protegir el Cos de Bombers de Barcelona i totes les seves competències recollides al Pla Director de Serveis de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments (SPEIS) i a la Carta Municipal”.

A més, insta a que tant el Congrés com el govern de l’Estat “respectin l’àmbit competencial català” mostrant el suport al model català de prevenció, extinció d’incendis i salvament, així com la vetlla per la protecció del Cos de Bombers de Barcelona i totes les seves competències.

Facilitar la consulta de dades del cens electoral i afavorir la justificació de les subvencions

Més enllà de la proposició, Esquerra ha presentat altres iniciatives. Un prec per tal que l’Ajuntament impulsi per a properes eleccions un web on la ciutadania pugui consultar fàcilment les dades del cens electoral per tal de conèixer el col·legi electoral i la mesa on ha de votar, així com si li ha tocat formar part d’una mesa, sense necessitat de disposar de la targeta IdCAT.

Una pregunta sobre les mesures que aplicarà l’Ajuntament de Barcelona per facilitar la justificació de les subvencions de les entitats i associacions que s’han vist afectades per la pandèmia i les restriccions sanitàries.

I, finalment, ha realitzat el seguiment de la mesura perquè l’Ajuntament obri els WC públics a la ciutadania, tal i com es va aprovar el mes desembre passat.