Barcelona

Grup municipal

Notícia

Eva Baró sobre la negativa a millorar el Servei de Primera Acollida: “Fets i paraules no van de la mà del govern de Barcelona”


La proposició dels republicans per enfortir i millorar un servei que només fan servir menys d’un 1% dels nous empadronats estrangers majors de 16 anys a la ciutat ha quedat rebutjada amb els vots de la dreta i del govern municipal

“Trobem sorprenent i considerem que és una llàstima que el govern municipal hagi perdut una nova oportunitat de millorar la qualitat de la part dels Serveis de Primera Acollida de competència municipal i que, per tant, els nous residents estrangers a Barcelona puguin estar veient vulnerats els seus drets”. És la valoració que la regidora Eva Baró ha realitzat avui en comissió després que la proposició d’Esquerra Republicana per millorar aquests serveis hagi estat rebutjada amb els vots contraris del govern municipal i la resta dels grups de la dreta de l’oposició. “Lamentem aquesta situació i la considerem una nova evidència de que fets i paraules no van de la mà del govern municipal de Barcelona”, ha insistit Baró.

El text, que sí ha tingut el suport de Junts per Catalunya, buscava que el govern municipal solucionés “les disfuncions actuals” del Servei, a “reformar el circuit d’informació per oferir automàticament la inscripció al servei en l’empadronament” i per “corregir els problemes existents a l’hora de derivar les persones que han cursat els diferents mòduls del servei per tal d’obtenir el certificat corresponent”.

“No s’està informant de manera correcta el nou veí o veïna de la ciutat”, ha remarcat Baró, esmentant algunes xifres com que si a Barcelona el % d’usuaris d’aquests serveis no arriba a l’1%, la mitjana de Catalunya és del 9,5% i en alguns municipis s’hi arriba al 80%.

“Per si això no fos prou, algunes de les persones d’aquest 1% que s’inscriu al Servei, quan supera el mòdul, no obtenen el certificat conforme l’ha aprofitat perquè des de les OACs no els deriven la cita corresponent amb qui emet la titulació i acaben en un bucle entre administracions”, ha afirmat la regidora, un fet que Esquerra responsabilitza a la manca de formació del personal de les oficines.

A més, Baró ha recalcat que “la Generalitat sempre és una Administració que ha dedicat recursos tant a refugi com a acollida” i ha criticat la deixadesa d’inversions en aquest aspecte del govern estatal des que el 2012 el govern estatal va deixar de finançar el ‘Fondo de Acogida e Integración de persones migrantes y refugiadas”. Un fons que el govern de coalició entre PSOE i Podemos es va comprometre a recuperar i que Baró ha recordat que encara no ha fet.

Prec per resoldre els problemes de l’edifici de protecció oficial al Carrer del Doctor Aiguader

Esquerra també ha volgut que el govern municipal es comprometés a oferir solucions als greus problemes que pateixen els habitatges de protecció oficial del carrer Doctor Aiguader 15,17 i 19. Uns edificis amb importants deficiències en la seva construcció i en les seves instal·lacions, que van causar el passat mes de febrer l’ensorrament d’una part de la façana d’un dels blocs.

“Poca gent es podia pensar quan es van inaugurar l’edifici el 2016 el reguitzell de deficiències i defectes que tindria l’edifici”, ha declarat la regidora Eva Baró. “Els veïns i veïnes des del primer dia van anar posant en coneixement de l’IMHAB les deficiències que havien detectat sense rebre la receptivitat suficient per vehicular-les”, ha continuat la regidora, que ha afirmat que el veïnat s’ha sentit “ignorat” per l’IMHAB.

En concret, el prec dels republicans, que ha estat acceptat, insta l’IMHAB a realitzar “una diagnosi total” de l’edifici i a actuar “de manera immediata per tal de resoldre les patologies que pateix l’immoble”. A més, Esquerra pretén que s’endegui un procés “per dirimir les responsabilitats en la construcció, en la resolució de les patologies generades, en l’entrega i funcionament de l’edifici sense sistema de seguretat d’incendis i en la omissió de les queixes dels ocupants”.

Formació en detecció i prevenció del risc de suïcidi per a treballadors municipals que atenen la ciutadania

Els republicans han presentat un segon prec, també acceptat, en relació ala  formació en la detecció i la prevenció del risc de suïcidi entre els i les treballadores municipals de tots els ens de l’Ajuntament que fan una tasca d’atenció al públic. “Des de Salut i des de les entitats socials es ve alertant que en els darrers mesos la corba de tant de suïcidis i de temptatives, que ja era preocupant abans de la Covid19, ara encara es pot agreujar més”, ha afirmat la regidora Montse Benedí.

Especialment preocupant és, segons Benedí, la situació entre els i les joves: “els casos han augmentat gairebé un 30%”. Per tot plegat, Esquerra ha demanat al govern que es posi en marxa formació específica sobre aquesta qüestió per als treballadors i treballadores municipals.