Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona treballarà per establir un salari mínim de ciutat de 1420€ al mes


Esquerra pregunta pels criteris de compra de les bosses made in China que l’Ajuntament va fer servir per fomentar el comerç de proximitat, “un fet més simptomàtic que anecdòtic”

Esquerra Republicana vol que el Pacte per Barcelona abordi la proposta de salari mínim de ciutat entre els diferents agents, que arribaria als 1420,63€ mensuals, o el que és el mateix, el salari mensual de referència segons el darrer estudi de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Demanem que l’Ajuntament, que tantes vegades ha estat pioner, sigui bel·ligerant en aquesta qüestió”, ha afirmat el regidor republicà Miquel Puig.

“Pel bé dels barcelonins i de la resta de ciutadans, volem que l’Ajuntament sigui bel·ligerant, que a Barcelona sigui exigible i que quan no sigui exigible s’imposi a base de seducció i de convicció”, ha continuat Puig.

La proposició dels republicans contempla que l’Ajuntament doni exemple i incorpori aquest salari mínim “tant en la contractació pública de l’Ajuntament, així com també de tots els seus ens, com en els plans d’ocupació, com també en l’àmbit intern”.

“El fenomen del treballador pobre semblava desaparegut en les nostres latituds però que desgraciadament ha tornat en força i que és una de les grans vergonyes de les societats modernes”, ha defensat Puig.

“Un salari mínim no pot ser homogeni”, ha destacat el regidor, explicant que un salari mínim ha d’adaptar-se a les diferents realitats, posant d’exemple el cas dels Estats Units: “existeix un salari mínim federal, però hi ha molts estats que tenen un salari mínim exigible legalment per sobre del federal, i moltes ciutats amb un salari mínim per sobre de l’estatal”.

Bosses per ajudar al comerç de proximitat fetes a la Xina: “un fet més simptomàtic que anecdòtic”

La regidora d’Esquerra Marina Gassol ha preguntat en comissió sobre la polèmica de les bosses per fomentar el comerç de proximitat que l’Ajuntament va distribuir i que estaven fabricades a la Xina. En concret, Gassol ha preguntat pels criteris d'adquisició de les bosses de la campanya del govern municipal 'Compra a prop i compraràs sostenible', que tenia per objectiu fomentar els productes sostenibles i de proximitat.

“És un fet que és més simptomàtic que anecdòtic, i curiós venint de l’administració que fa bandera dels productes de proximitat”, ha afirmat Gassol, que també s’ha mostrat preocupada per la possibilitat que aquestes campanyes siguin més útils per fer “propaganda i greenwashing de la pròpia institució” que per “ajudar el comerç”.

A la comissió els republicans també han preguntat per les accions ha realitzat la regidoria de comerç Barcelona per tal de garantir el compliment de les respectives restriccions al comerç no essencial i la lliure competència en igualtat de condicions d'obertura.