Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona reclama l’amnistia com a solució del conflicte polític a proposta d’Esquerra


Elisenda Alamany destaca que la proposició dels republicans és la que més suports aglutina, amb el sí dels Comuns i l’abstenció de Junts: “Està en joc créixer i guanyar o empetitir-se i perdre, i nosaltres avui ampliem”

L’Ajuntament de Barcelona, com a institució, s’ha posicionat avui a favor d’una Llei d’Amnistia per acabar amb qualsevol tipus de responsabilitat per tots els actes i expressions vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya. Era un dels punts de la proposició d’Esquerra Republicana que el consistori ha aprovat avui, amb els vots d’ERC i BComú i l’abstenció de Junts per Catalunya.

“Si la fi de la repressió i l'amnistia és un dels grans consensos, si volem assemblar-nos a la ciutadania d'allà fora, a la qual servim, si volem estar a l'altura l'Ajuntament de Barcelona no es pot quedar enrere, no es pot aïllar, del moment polític que vivim i del sentir comú de la gent”, ha afirmat la regidora Elisenda Alamany. “Avui Barcelona enviarà un missatge clar contra la repressió i a favor d’una solució democràtica en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya”, ha insistit.

Alamany s’ha dirigit a Junts després de la seva abstenció. “El principal aprenentatge amb el que ens podem quedar dels darrers temps és que en endavant, per guanyar, no valen dreceres, ni fórmules màgiques, no n’hi ha prou amb tancar els ulls i desitjar-ho molt fort”, ha declarat, assegurant que la responsabilitat dels partits és fer passes “per avançar, per ser útils, i no pas de competir a veure qui es presenta com el més pur”.

La regidora també ha carregat contra el PSC per la seva negativa a fer costat a l’amnistia. “Senyor Collboni, de veritat pensa que la repressió i els jutges són la solució al conflicte polític?”, ha etzibat. “Cap partit podrà liderar aquest país, ser protagonista, si no s’assembla al país i renuncia a representar els grans consensos del nostre país, i l’amnistia i la fi de la repressió és evident que n’és un d’ells”, ha continuat.

El text avalat per la majoria del consistori també contempla que l’Ajuntament també reconeix el dret d’autodeterminació de Catalunya, així com l’exigència de la “immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics”.

El govern estudiarà la proposta d’Esquerra de crear la Defensora de Gènere per “prevenir i denunciar assetjaments i discriminacions per raó de sexe”

Després que les darreres setmanes s’hagin destapat diversos casos d’assetjament i abús sexual a institucions com l’Institut del Teatre, Esquerra va plantejar que l’Ajuntament creés la figura de la Defensora de Gènere. Un prec que avui el govern municipal s’ha compromès a estudiar.

“Necessitem un instrument de control, denuncia i acompanyament de les víctimes. Que garanteixi la coherència i l’equitat de les mesures. Que promogui un canvi en la cultura masculinitzada dominant i que sigui referent en la defensa de drets humans i de gènere”, ha defensat la regidora Gemma Sendra.

El prec, a més, plantejava que el govern municipal desplegui en un període de 3 mesos un pla d’acció partint de les propostes recollides en la guia ‘Compta amb nosaltres! Bones pràctiques per a una programació cultural paritària’, per assolir la paritat de gènere en els òrgans de govern i equips directius dels equipaments culturals i mitjans de comunicació municipals.

A més, Esquerra ha preguntat pels atacs que en els darrers dies han patit els Centres de Serveis Socials de la ciutat, per saber de quina manera està actuant o pensa actuar el govern municipal perquè es produeixin més incidents d’aquest tipus.