Barcelona

Grup municipal

Notícia

El govern Colau-Collboni no obrirà totes les biblioteques a l'agost, ni n'accelerarà la seva construcció


El govern municipal ha aprovat la proposició d'ERC per impulsar un Pla Lectura però no es compromet a obrir més biblioteques durant l'estiu, ni a accelerar-ne la construcció de noves, especialment als barris més vulnerables.

El grup municipal d'ERC va presentar la setmana passada una proposta per fomentar els hàbits de lectura a la ciutat, incrementar la xarxa de biblioteques i evitar que tanquin a l’agost, especialment aquest estiu que més del 30% de la població no marxarà de vacances, segons dades del darrer baròmetre.

La mesura ha sortit endavant a la comissió de drets socials, cultura i esports amb el suport de tots els grups, excepte el PP. No obstant això el Sisè Tinent d'Alcaldia, Jordi Martí Grau, ha reconegut que el govern municipal no donarà compliment a la petició per obrir les biblioteques, ni té previst planificar l'ampliació de la xarxa en el que queda de mandat.

"A Barcelona, gairebé el 50% de la població llegeix de tant en tant o mai. Tenim només 40 biblioteques i 33 barris sense espais de lectura, molts d'ells barris especialment vulnerables, com Ciutat Meridiana, per exemple. Necessitem equitat d'accés. L'impuls de la Cultura ha de ser una prioritat per aquest govern i no ha estat així durant aquests dos mandats pel que fa a les biblioteques", ha assegurat la regidora Gemma Sendra que a més ha demanat al consistori que la interculturalitat es tingui present als debats de la Biblioteca central.

Pel que fa a l'obertura durant l'estiu, la regidora ha lamentat que, tot i aprovar-se la proposició, només siguin 10 les biblioteques que estaran obertes a l'agost i no es puguin utilitzar la resta com a refugis climàtic, d'acord amb la premisa de la ciutat dels 15 minuts: "Vivim de renda. Ni impuls ni lideratge. El rol de les biblioteques a la ciutat es reconegut per la ciutadania. No obrir biblioteques a l'estiu 'perquè la gent no hi va', és renunciar a la capacitat transformadora de la política cultural i mantenir desigualtats segons codi postal".


Adaptar les proves d'accés a l'Ajuntament per a persones cegues

D'altra banda, la regidora d'Esquerra, Montse Benedí, ha denunciat a través d'un prec que les proves d'accés a places de l'Ajuntament de Barcelona no estaven ben adaptades a persones amb diversitat funcional i un grup de persones cegues van haver d'abandonar l'exàmen davant les dificultats de realitzar-lo amb plenes garanties. "L’Ajuntament de Barcelona, que es compromet a garantir els drets i la inclusió de les persones amb discapacitat, no es pot permetre ser un escull més en les vides d’aquestes persones. Per això els preguem que rescabalin a les persones amb aquestes circumstàncies que van ser discriminades en la seva darrera convocatòria de places", ha reclamat Benedí que finalment ha aconseguit arrencar el compromís del govern municipal per revisar l'adaptació de les proves en un futur, així com la participació del col·lectiu exclòs a la darrera convocatòria. 

Preservar els cartells olímpics del metro Jaume I

A la mateixa comissió, la portaveu republicana, Elisenda Alamany, ha preguntat al govern si prendrà la iniciativa per catalogar i preservar els cartells olímpics originals que es van trobar el mes de febrer a l'estació de metro de Jaume I i que van ser dissenyats per Amèrica Sánchez entorn el 1986. "Barcelona s'ha declarat 'ciutat patrimoni' i sembla que el patrimoni passa per un moment fantàstic, però en algunes mesures aquest govern es queda curt. Caldria fer un esforç per la catalogació dels cartells i per tenir una política cultural també sota terra. Aquell era un moment d'efervèscencia creativa i al museu del disseny se'n guarden exemplars de l'època, però aquests tenen una particularitat i és que es mantenen al lloc i ens transporten a un moment dolç i d'il·lusió", ha defensat Alamany.

Informe sobre l'ús del català

Finalment el grup republicà ha reclamat l'el·laboració d'una auditoria sobre l’ús del català a Barcelona i un pla d’acció per augmentar-lo que ja va presentar i aprovar fa un any en comissió i es troba paralitzat. Les dades que es tenen en l'actualitat són del 2018, corresponen al Consorci i són molt preocupants. El regidor de cultura de govern ha assegurat que s'està avançant i que estan en converses amb la Generalitat, que han fet un encàrrec d'estudi i han constituït un grup d'experts per analitzar el resultat dels informes que es presentarà a finals de setembre amb un conjunt de propostes i de la mà de la conselleria de cultura i d'acord amb el pacte nacional.