Barcelona

Gràcia

Notícia

Fem xarxa per un feminisme resilient, inclusiu, constructiu i transformador!


El passat 4 de març va tenir lloc la V Convenció de Dones Electes d’Esquerra Republicana a Ginebra, ciutat on es troba exiliada la secretària general del partit, Marta Rovira, des de fa gairebé cinc anys. Fins allà ens hem desplaçat diverses companyes de Gràcia, com ara la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la diputada al Congrés, Pilar Vallugera; la secretària de Feminismes de Barcelona, Judit Calveras; la consellera portaveu de districte i presidenta d'Esquerra Republicana a Gràcia, Olga Hiraldo; i Carme Balboa i Mónica Llorente, de l'executiva gracienca. 

Entre les assistents, hi havia també la vicesecretària de Feminismes i LGTBI, Raquel Sans; la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta; la vicesecretària de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret; les conselleres del Govern Tània Verge i Meritxell Serret; la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés; la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba; i representants a cambres parlamentàries com Najat DriouechMònica PalacínCarolina TelecheaMontse Bassa i Mirella Cortès.

Així, 160 dones d'Esquerra Republicana, ens vam desplaçar per mostrar personalment la nostra sororitat envers la repressió que pateix la Marta Rovira, què, recordem, la repressió en femení es pateix doblement, ja que també té un caràcter polític, per ser independentistes, d'esquerres i progressistes. Cal una xarxa de suport a les dones, però, puntualitza: "les dones represaliades no només aspirem a no caure en l'oblit sinó que volem exercir tots els nostres drets. Volem estar dempeus i transformar una realitat injusta". Rovira va reivindicar també el feminisme republicà com aquell que crea xarxa, sororitat i que empodera a les dones, és resilient, constructiu i transformador, que treballa per poder exercir tots els nostres drets, per una igualtat real.

També es va destacar la llei del "només sí és sí", que posa el consentiment, la voluntat i la capacitat de decidir de la dona en el centre de les polítiques feministes; i es va traslladar el seu suport a la ministra d'Igualtat del govern espanyol, Irene Montero, i a la de Drets Socials i Agenda 2023, Ione Belarra, que tenen una campanya masclista en contra per intentar millorar la situació de les dones amb la llei del "només sí és sí", alhora que Rovira es preguntava on són les socialistes feministes, en posicionar-se el PSOE junt amb la dreta més retrògrada: PP i Vox. També es va destacar que aquesta llei permet combatre casos com els de "La Manada" i que les sentències positives superen a les que rebaixen les penes contra agressors.

Rovira va destacar com a reptes republicans: passar a exercir el lideratge polític des de tots els àmbits de l'administració i territoris; garantir la paritat en les institucions; facilitar la conciliació i treballar per una inclusió real. En aquest sentit, vam comptar amb Gabrielle Landry Chappuis, referent en diversitat, equitat i inclusió i va dinamitzar una sessió on vam compartir experiències i reflexions empoderadores, alhora que tractavem la diversitat (fet), l'equitat (eina) i la inclusió (acció).

Un altre exemple de sororitat va ser quan vam rebre la trista notícia del traspàs de la nostra amiga Marina Gassol i Ventura, companya, regidora de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta del Districte de Ciutat Vella i d'Esquerra Republicana Barcelona Vella. Una lluitadora incansable, referent en la defensa de drets i llibertats, per millorar els nostres barris i la qualitat de vida dels veïns i veïnes del seu districte, ciutat i país. En aquests moments tan difícils per a totes i tots, volem traslladar novament el nostre condol i estima a la família, amics i companys. Sempre et recordarem, Marina!


Olga Hiraldo i Martí
Presidenta i Consellera portaveu d'Esquerra Republicana a Gràcia