Barcelona

Federació

Notícia

L'acord per tancar les presons de Wad-Ras i Trinitat Vella desencalla la construcció de 400 pisos socials a Barcelona


L’Ajuntament i la Generalitat acorden tancar les antigues presons de Barcelona en un termini màxim de 6 anys i construir 400 pisos socials a Sant Andreu.

“Hem tancat la Model, i ara també posem en marxa el compte enrere pel tancament de Trinitat i de Wad-Ras, que aniran a terra en un termini màxim de sis anys”. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera de Justícia, Ester Capella, des dels solars de la Zona Franca on es construiran els dos nous centres penitenciaris, pensats per a ser “més respectuosos amb la dignitat de les persones”.

L’Ajuntament i la Generalitat reprenen, així, el trasllat de les antigues presons de Wad-Ras i Trinitat Vella cap a la Zona Franca. La cessió dels dos solars de l’Ajuntament a la Generalitat per a la construcció dels nous equipaments havia quedat aturada per l’aparició de restes de plom al subsòl. Les dues administracions han resolt el contratemps amb la negociació d’un nou acord que reparteix els costos de la descontaminació.

Més de 400 habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i entorns

El nou pacte desencalla la construcció de 400 pisos socials al barri de Sant Andreu, on hi ha ara la presó de Trinitat Vella, que es preveu que quedi buida el 2025. “Hi guanya el sistema penitenciari de Catalunya i hi guanya el parc d’habitatge social de Barcelona”, ha reblat Capella, que ha celebrat que “és una molt bona notícia per la ciutat i pel barri de la Trinitat Vella, que guanya habitatge pels veïns i les veïnes”.

Una presó amb mirada feminista

El Departament de Justícia preveu que la presó de Wad-Ras, avui, una presó obsoleta, tanqui les seves portes el 2027. El nou centre penitenciari de dones que es construirà a la Zona Franca estarà expressament pensat per a les dones privades de llibertat. “Són dones i són minoria. Avui també comença el compte enrere per acabar amb aquesta discriminació”, ha sentenciat la consellera de Justícia.  

Barcelona aprova el conveni de col·laboració per a la reordenació dels equipaments penitenciaris

El tret de sortida pel trasllat de les presons es posarà en marxa de nou quan l'Ajuntament i la Generalitat rubriquin l'acord, que ha comptat amb el suport d'ERC-BCN. La signatura tindrà lloc en les properes setmanes. Abans, li cal el vistiplau del Consell Executiu del Govern i del Ple municipal. 

El conveni ja ha estat aprovat avui a la tarda a la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona amb els vots favorables del govern municipal i d'ERC, i la reserva de vot de la resta de partits al consistori. La regidora republicana, Montse Benedí, ha posat en valor la feina del Departament de Justícia, iniciada pel conseller Carles Mundó i seguida per la consellera Ester Capella, i dels companys del grup municipal d'ERC-BCN "que han contribuït a fer-ho possible".