Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC proposa estandarditzar les comissaries de la GUB per fer-les més “segures i eficients”


Els republicans demanen més accions per frenar els botellots al Poblenou mentre no arriben les conclusions de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura

“És una evidència que els equipaments de la Guàrdia Urbana estan envellits i que no segueixen un model establert, fet que genera problemes de seguretat i funcionalitat”. Són alguns dels motius que ha esgrimit el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, per justificar la proposició que el seu grup ha presentat avui al consistori per tal d’establir un model que fixi uns estàndards per a totes les comissaries de la GUB de la ciutat.

“No és només que no hi hagi un model, és que hi ha comissaries que estan en edificis catalogats o històrics que impedeixen les adaptacions necessàries perquè puguin ser comissaries funcionals”, ha detallat Coronas. El text aprovat avui a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció contempla la creació d’un Pla d’Equipaments que contempli la creació d’aquest model estandarditzat de comissaries, que haurà de recollir les necessitats i demandes de la plantilla.

Coronas ha manifestat que sota el seu punt de vista les comissaries que segueixin aquest model hauran de ser “en la majoria de casos edificis de nova construcció concebuts per la funció a la qual estaran destinats”, i ha detallat alguns elements com majors mesures de seguretat als accessos, poques plantes d’alçada dels edificis, separació entre diferents zones amb accessos diferenciats, vestidors diferenciats entre dones i homes, entre d’altres, fent que les comissaries siguin “el més semblants entre sí com sigui possible”.

“No comptem amb que es faci en aquest mandat, però sí demanem que es planifiqui i es calendaritzi, perquè sinó quedarà en una promesa que difícilment es complirà”, ha sentenciat l’edil republicà.

Coronas critica la gestió de l’oci nocturn de Batlle: “Li auguro un estiu amb molts focus problemàtics a la ciutat”

A la comissió també s’ha debatut sobre els problemes d’incivisme, convivència i seguretat que es produeixen a la nit a barris com el del Poblenou, amb un veïnat afectat per botellots que fins i tot s’ha organitzat en una plataforma. Coronas ha censurat el plantejament del govern municipal sobre aquesta qüestió, i ha augurat que el regidor de seguretat Albert Batlle tindrà “un estiu de pagar moltes hores extres i amb molts focus problemàtics a la ciutat.

“Quan ERC fem propostes concretes com l’ampliació de les zones de regulació acústica especial, o avançar una hora la prohibició de la venda d’alcohol a les botigues de conveniència, o aplicar mesures durant un temps persistent de 6 mesos en els focus calents ens diuen que no, i això li recordaré moltes vegades”, ha afirmat Coronas.

Vostè va cometre un error: aparcar el problema per portar el debat a una taula que, jo no sé quines expectatives té vostè, però jo en tinc molt poques”, ha dit el republicà en referència a la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura. “Li demano que reconsideri el plantejament que s’està fent. Per aquest estiu ja arribem tard, i és una mala notícia pel veïnat del Poblenou, també de la Barceloneta, de Ciutat Vella, de les places de Gràcia, d’Enric Granados i de tants llocs que estan patint les conseqüències de no poder descansar”, ha reblat.

A més, Esquerra ha aconseguit el compromís del govern municipal d’iniciar el procediment per concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Associació Ciutadana pels Drets de les Dones, una entitat que des de l’any 2000 desenvolupa una tasca incessant i generosa per tal de visibilitzar i posar en valor la feina desenvolupada per les dones a l’esfera privada, especialment en les tasques reproductives, domèstiques i de cura. L’entitat treballa, a més, per assolir unes pensions de viudedat dignes.

Finalment, la comissió ha signat una declaració institucional promoguda per Esquerra en commemoració del 8 d’abril, dia internacional del poble romaní, en què es lloa el treball realitzat per la ciutat, el conjunt de la seva població gitana i les entitats que la representen per reduir desigualtats, promoure oportunitats i lluitar contra la discriminació i l’antigitanisme a Barcelona, així com a valorar la cultura gitana com a part de la cultura catalana i barcelonina.