Barcelona

Notícia

Esquerra demana un ple extraordinari sobre el catalan gate


Els republicans impulsaran la celebració d’un ple monogràfic perquè l’Ajuntament de Barcelona es posicioni respecte al cas d’espionatge amb Pegasus i reclami una comissió d’investigació al Congrés 

Són dos els regidors i caps de grup que han estat víctimes d’espionatge amb el programa Pegasus al consistori de Barcelona, Ernest Maragall i Elsa Artadi, però són molts els membres de la societat civil catalana afectats entre els que es troben activistes, periodistes o advocats. Per aquest motiu els republicans creuen imprescindible que l’Ajuntament prengui partit en defensa de la democràcia i es comprometi a protegir i preservar els drets de les persones espiades, donant suport a les iniciatives jurídiques que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes. 
 

Fa dos anys es van destapar els primer casos de l’anomenat Catalan Gate, entre els que es trobava el president del Grup Municipal i cap de l’oposició, Ernest Maragall. En aquell moment va proposar crear una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya que va quedar bloquejada. Ara, un cop destapada la magnitud del cas pel diari The New Yorker, Esquerra demana que l’Ajuntament de Barcelona insti l’Estat a crear una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats que sigui pública, a més de la comissió de secrets oficials que es va anunciar ahir, per tal de esclarir els fets. “Aquest cas d’espionatge polític va en contra dels valors democràtics, de llibertat, civils i polítics que ha de representar i preservar la Unió Europea. Estem convençuts que el conjunt de grups, si es defineixen com a forces democràtiques, s’hauran de posicionar contra la vulneració de drets fonamentals i l’abús il·legal i il·legítim contra qualsevol individu o col·lectiu”, assegura Maragall.
 

Al plenari també es demanarà la condemna de l’espionatge polític, el suport i solidaritat a les almenys 65 persones que fins el dia d’avui se sap que han patit aquest espionatge i reclamar que l’estat adopti les mesures necessàries per eradicar aquest tipus de pràctiques antidemocràtiques i garantir així que cap persona pugui ser víctima de persecució per defensar un projecte polític.