Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra proposa un ‘Pla Estiu’ per reduir abans del 30 de juny els impactes del turisme massiu


Els republicans sostenen que la resposta al Catalan Gate ha de ser “el més àmplia i amb el major consens possible” i defensen que davant uns fets “d’extrema gravetat” la resposta adient és un ple extraordinari

Licitar amb urgència la contractació i reactivació de l’equip de visualització d’allotjaments il·legals, presentar l’informe de càrrega turística per valorar, entre d’altres la gestió de l’arribada de creueristes en trànsit, presentar la llicència per limitar a màxim 15 persones els grups organitzats de turistes o descartar definitivament el finançament públic de qualsevol recurs o producte turístic ja massificat o vinculat a espais de gran afluència. Són només algunes de les mesures que Esquerra Republicana vol que estiguin en marxa abans del 30 de juny en el que ha anomenat ‘Pla Estiu’: un seguit d’accions per reduir els impactes negatius del turisme massiu.

“El turisme ha tornat i és com si no hagués passat absolutament res”, ha assegurat la regidora republicana Elisenda Alamany “Després de 3 anys i cap canvi podem dir que hem viscut un mandat perdut pel que fa a les transformacions necessàries que s’havien de fer”, ha continuat, afirmant que la situació del turisme “és la mateixa” que existia abans que els Comuns governessin. “A pesar que el turisme ha estat una de les seves banderes, el cert és que no se n’han sortit”, ha reblat.

El ‘Pla Estiu’ proposat per ERC també contempla iniciar els tràmits d’elaboració del nou Pla Estratègic de Turisme, informar per escrit sobre quina previsió d’ingressos fa el govern municipal de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics i del seu recàrrec municipal aquest 2022, i en quins projectes té previst finançar amb la quantitat que es recapti, així com promocionar nous recursos i rutes turístiques a diferents districtes de la ciutat per tal de descongestionar Ciutat Vella i l’Eixample. “Demanem que el govern es deixi de lamentar i que es posi les piles”, ha sentenciat Alamany.
 
Esquerra espera una resposta “àmplia i amb el major consens possible” de l’Ajuntament davant el Catalan Gate

“La qüestió és molt important i s’ha de tractar en un ple extraordinari”. És el parer d’Esquerra Republicana sobre la resposta que ha de tenir l’Ajuntament de Barcelona davant el fet que dos dels seus regidors, Ernest Maragall i Elsa Artadi, hagin estat afectats de manera directa per l’espionatge del programari Pegasus. “És molt important que tinguem una resposta el més àmplia possible, amb el suport de com més grups polítics, millor”, ha dit el portaveu dels republicans, Jordi Coronas.

“És una qüestió que atenta contra els mateixos fonaments de la democràcia”, ha continuat Coronas, que ha vaticinat que la seva proposició comptarà amb el suport “ampli” del consistori. A més, el republicà s’ha mostrat obert i disposat “a treballar fins el darrer minut” per sumar el major nombre de suports possibles i ha anunciat que el seu text “està obert a canvis”. De fet, Coronas ha explicitat que un dels punts del text registrat per Junts per Catalunya, el referent a la revisió dels telèfons dels membres de l’Ajuntament per comprovar si han estat també infectats per Pegasus, tindria l’aval del govern municipal per realitzar-se, “sempre amb totes les garanties de seguretat i legals”.

Coronas ha manifestat que el seu text, que demana entre d’altres una comissió d’investigació transparent i amb totes les garanties, l’assumpció de responsabilitats i el suport a les iniciatives jurídiques que es puguin derivar d’aquest cas d’espionatge. A més, l’edil ha demanat que el PSC “vagi més enllà” de presentar proposicions a l’Ajuntament “per escenificar el seu rebuig al que ha passat” i que “assumeixi la responsabilitat que li toca perquè a l’Estat la investigació es faci amb la més absoluta transparència”.
 
“Ofec polític” del comitè d’ètica i situació del BcnMarket

A més, al plenari ordinari, Esquerra portarà dues qüestions més. La primera, la situació “d’ofec polític” del Comitè d’Ètica del consistori, tal com els seus propis membres van denunciar a les comissions d’aquest mes d’abril. “0 euros de pressupost per aquest comitè, i només 4 persones dedicades a la direcció de serveis d’anàlisi d’aquest ajuntament”, ha recordat Alamany, afirmant que el seu grup no deixarà que la denúncia dels propis membres d’aquests serveis “quedi sense resposta”. En aquest sentit, els republicans preguntaran al govern què pensa fer per complir amb les demandes de major pressupost i personal.

La situació de poca transparència i de nul funcionament de la plataforma de comerç online del comerç de la ciutat, Bcn Market, serà el segon tema sobre el que Esquerra preguntarà al plenari. El web no funciona des de fa prop de dues setmanes i, a més, no s’ha publicat cap informació sobre els seus resultats ni quants diners públics ha rebut. “És un nou exemple de gestió negligent per part d’aquest govern de Comuns i PSC i sobre el qual nosaltres volem posar més llum i informació”, ha finalitzat Coronas.