Barcelona

Grup municipal

Notícia

L’Ajuntament aprova el ‘Pla Estiu’ d’ERC: “Volem una ciutat amb turisme, no una ciutat que en depengui”


Maragall rebutja tant la “turismofòbia” com “la massificació turística danyosa” en el debat de la proposició dels republicans que contempla activar mesures abans del 30 de juny per pal·liar el turisme massiu i promocionar el de qualitat

“Volem una ciutat amb turisme, sí, amb tota claredat i convicció. No volem una ciutat que depengui del turisme, amb la mateixa claredat”. Son paraules del líder d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, al debat on s’ha aprovat el ‘Pla Estiu’ proposat pels republicans: un pla per activar mesures per mitigar els impactes negatius del turisme massiu a la ciutat abans del 30 de juny.

“Queda clar que volem turisme, sabem que es un sector fonamental d’aquesta ciutat”, ha continuat Maragall, “però es fa evident que hem de protegir aquest èxit de la cobdícia, i hem de protegir la ciutat d’una determinada manera d’entendre-la, que acabarà per destruir la gallina dels ous d’or”, ha advertit el republicà. En aquest sentit, Maragall ha apostat per fugir de idees com la “turismofòbia” però també de la “massificació danyosa” per a la ciutat, i ha insistit en la necessitat d’un “nou rumb i una governació” del turisme.

El ‘Pla Estiu’ d’ERC aprovat avui amb els vots favorables dels republicans i els grups del govern municipal contempla, entre d'altres, licitar amb urgència la contractació i reactivació de l’equip de visualització d’allotjaments il·legals, presentar l’informe de càrrega turística per valorar, entre d’altres la gestió de l’arribada de creueristes en trànsit, presentar la llicència per limitar a màxim 15 persones els grups organitzats de turistes, descartar definitivament el finançament públic de qualsevol recurs o producte turístic ja massificat o vinculat a espais de gran afluència, així com promocionar rutes turístiques alternatives a altres zones de la ciutat per tal de descongestionar àrees com l’Eixample i Ciutat Vella.

“Aquesta ciutat demana respecte, no mercat un desbocat. Aquesta experiència ja la coneixem”, ha finalitzat l’edil.
 
Esquerra reclama posar remei a “l’ofec” del comitè d’ètica i garantir el funcionament i la transparència del BCN Market

“La situació actual és culpa del seu soci o és deixadesa o mala gestió?”. És la pregunta que Elisenda Alamany ha dirigit a l’alcaldessa, Ada Colau, en relació a la situació “d’ofec” que viu la Direcció de Serveis d’Anàlisi i el Comitè d’Ètica i que els seus mateixos representants van denunciar a les darreres comissions municipals. “Tenir una oficina per a la transparència no fa un ajuntament transparent, ni anunciar un comitè d’ètica, no el fa virtuós”, ha continuat l’edil.

Per això, Alamany ha inquirit sobre si el govern municipal “farà res per rectificar aquesta situació” que pateixen els departaments encarregats per vetllar avaluar i garantir el bon govern a la ciutat. El comitè d’ètica té 0 euros de pressupost i la direcció d’anàlisi només 4 treballadors mentre gestiona “entre 300 i 400 peticions anuals”. “És a les mans d’aquest govern complir amb la demanda de recursos personals, materials i econòmics a la Direcció de Serveis d’Anàlisi i al Comitè d’Ètica, i si aquesta demanda no s’està complint és, senzillament, per falta de voluntat”, ha dit Alamany.

Finalment, el regidor Jordi Castellana ha preguntat per la situació i els resultats de la plataforma Bcn Market, que va ser definida per Jaume Collboni en la seva presentació com “l’Amazon dels comerços de Barcelona”. La realitat, segons ha denunciat el republicà, és que no es té “cap informació en relació a la seva evolució, nombre de vendes i funcionament general”. De fet, Castellana ha recordat que el web fa més de 2 setmanes que no funciona. “Quines mesures han pres o pensen prendre per garantir el funcionament de la plataforma”, ha plantejat el regidor.