Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC carrega contra l’ampliació d’horaris comercials: “És una idea antiquada i és poc probable que creï llocs de feina”


Els republicans proposaran enderrocar els murs de La Model a Provença i Rosselló per “obrir” l’antiga presó i crear un pla d’usos provisionals per “aprofitar millor” l’espai mentre arriba la seva rehabilitació definitiva

“L’ampliació d’horaris comercials no dibuixa un model de ciutat sostenible ni cap horitzó de futur per a Barcelona”. Son paraules de la regidora d’Esquerra Republicana Elisenda Alamany, que ha carregat contra la mesura que es va començar a implantar ahir i que per la republicana “és antiquada”. Alamany considera “poc probable que creï llocs de feina, no farà avançar en drets laborals als treballadors del tèxtil i no deixarà descansar els veïns i veïnes”.

“Si fos una mesura progressista els beneficis recaurien sobre veïnat, comerciants i treballadors, i si no és així la pregunta és qui guanya amb aquesta ampliació”, ha continuat l’edil. “Del PSC ens ho esperàvem, però no hem sentit massa la posició de Barcelona en Comú”, ha afirmat Alamany, que també ha jutjat com a “contradictòria” aquesta ampliació d’horaris mentre regidors com Jordi Rabassa critiquen la “massificació” del centre de la ciutat, o mentre el govern municipal fa bandera de les polítiques del temps. “El 70% de treballadores d’aquest sector son dones, i per tant la mesura impacta directament en la conciliació”, ha afegit.

Per tot això, Esquerra portarà a la comissió d’Economia i Hisenda una proposició per tal que, abans de final d’any, el govern municipal presenti un informe de balanç d’aquesta ampliació d’horaris comercials. L’informe hauria d’incloure, segons ha detallat Alamany, informació com l’evolució del consum per tipus de comerç, de mida del comerç, del barri on es troba situat, dades per saber si realment s’han creat llocs de feina, sota quines condicions, contractes i salaris i sobre si existeix bretxa salarial de gènere. A més, l’informe inclourà una enquesta de satisfacció de la mesura entre comerciants i treballadors.

“Obrir La Model” a la ciutat tant físicament com amb els seus usos

Quan fa gairebé 5 anys que l’antiga presó Model es va tancar, Esquerra Republicana vol aquest equipament s’aprofiti molt més per la ciutat. És per això que plantejarà a la comissió d’urbanisme una sèrie d’actuacions per “obrir La Model”, tal com ha explicat el portaveu republicà, Jordi Coronas.

Una obertura en primer lloc física, amb l’enderroc dels murs de l’antiga presó dels carrers Provença i Rosselló i que en aquests espais s’hi facin dues noves places. En segon lloc, una obertura a la ciutadania quant els usos de l’espai. Esquerra proposarà que mentre no es realitzi la transformació urbanística definitiva es posi en marxa un “pla d’usos provisionals que garanteixi un ús habitual de l’espai, i no esporàdic com passa ara”, ha explicat Coronas.

A més, els republicans demanaran que s’agilitzi la transformació urbanística de La model amb la presentació, abans de finalitzar el present mandat, dels projectes executius dels respectius equipaments previstos, tal i com es va comprometre el Govern municipal a finals de 2020.

Restringir “al màxim” els Bicitaxis i explicacions sobre els terrenys de l’antiga Mercedes

A més, Esquerra també ha desvetllat que demanaran que l’Ajuntament actuï “amb contundència” contra els Bicitaxis que, segons Alamany, suposen “problemes de seguretat viària, d’ús de l’espai públic i de precarietat i inseguretat pels seus treballadors”. En aquest sentit, el seu grup demanarà que el consistori elabori “una proposta per restringir al màxim la circulació de Bicitaxis a Barcelona i que s’ofereixin solucions socials als conductors”.

Finalment, Coronas ha insistit en què el govern municipal faci pública tota la informació sobre el conveni signat amb Conren-Tramway per la transformació urbanística dels terrenys de l’antiga fàbrica de la Mercedes-Benz, al barri del Bon Pastor. “És un tema que ens preocupa a nosaltres i al veïnat, que temem ua pilotada urbanística”, ha dit el regidor. Coronas ha recordat que encara no s’ha fet públic el conveni ni els beneficis que obtindrà l’empresa ni l’ajuntament. “Veiem un cas Maquinista 2, i si no és així ens hauran de convèncer”, ha reblat.