Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC reclama accions al govern municipal per combatre la pressió estètica en les adolescentsL’Ajuntament es compromet a aplicar el model Barnahus d’atenció a les víctimes d’abús infantil a proposta dels republicans

La regidora i portaveu adjunta del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ha demanat aquest dimarts accions concretes al govern municipal per fer front a la pressió estètica que pateixen els i les adolescents de la ciutat.

“Segons l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, el 63% de dones i el 55% d’homes adolescents diuen que se senten disconformes amb el seus cossos”, ha lamentat Alamany a la comissió de Drets Socials, on també ha assenyalat que hi ha molts “inputs” que les persones reben diàriament que afavoreixen aquesta situació, també als carrers i botigues de la ciutat.

En aquest sentit, ha volgut destacar la feina del govern de la Generalitat, que està fent campanyes contra la pressió estètica focalitzada en àmbits i formats diversos, i ha emplaçat el govern municipal a anar pel mateix camí. “L’Ajuntament hauria d’abanderar accions que mostrin que vivim en una societat amb diversitat de cossos, que no hi ha un ideal únic i inassolible i que hem de viure en una societat més saludable”, ha reclamat Alamany.

Importar el model Barnahus a Barcelona

A la comissió, els republicans també han presentat una proposició que ha resultat aprovada per unanimitat perquè l’Ajuntament iniciï les negociacions amb la Generalitat per aplicar a Barcelona el model Barnahus d’atenció a les víctimes d’abús sexual infantil.

La regidora Marina Gassol ha defensat importar Barnahus a la capital catalana ja que és “un model que té com objectiu evitar que el menor hagi de reviure l'abús sexual a través de múltiples declaracions i, alhora, ofereix un entorn amigable i respectuós amb les seves necessitats i sota el mateix sostre”.

En aquest sentit, ha lamentat que Barcelona no sigui capdavantera en l’aplicació a Catalunya d’aquest model, nascut a Islàndia, i ha convidat el govern municipal a seguir l’exemple de Tarragona i Lleida, ciutats que ja ho han fet. “No veiem per enlloc el lideratge que hauria de tenir Barcelona com a capital mundial i, encara més, com a capital de Catalunya, de manera que reclamem al govern municipal que faci els deures i comenci els tràmits per aplicar el model Barnahus a la nostra ciutat”, ha assenyalat Gassol.

Avançar en les polítiques del temps

Els republicans també han volgut preguntar al govern Colau-Collboni sobre l’impacte de les polítiques del temps en la vida de la ciutadania, després de voler deixar clar que la recent ampliació d’horaris comercials els diumenges “no casa amb aquesta capitalitat, sinó que va en sentit contrari”, ha defensat Marina Gassol.

“És imprescindible aplicar polítiques del temps efectives que repercuteixin en la societat”, ha afegit la regidora, que ha citat camps d’aplicació com serien la mobilitat, els feminismes, les cures o els horaris escolars i laborals.