Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona sotmetrà a examen els efectes de l'ampliació d'horaris comercials a proposta d’ERC


El govern municipal rebutja que els 3,2 milions que no es van executar per culpa del nyap de la compra de locals comercials ja ocupats a Les Corts es destinin a dinamitzar el comerç de proximitat

L’ampliació dels horaris comercials a diverses zones de Barcelona que permet obrir fins els diumenges fins el 15 de setembre se sotmetrà a examen gràcies a la proposició d’Esquerra Republicana aprovada avui a la Comissió d’Economia i Hisenda. Concretament, en 6 mesos s’haurà de presentar un informe de balanç de la mesura amb indicadors que permetin avaluar si ha assolit els objectius de creació d’ocupació, foment del comerç, també el de proximitat, i generació de riquesa promesos.

“Des de la nostra perspectiva hi ha molts riscos en aquesta mesura”, ha apuntat el regidor d’Esquerra Jordi Castellana, “riscos per un possible impacte sobre el model comercial de la ciutat”. Aquest passat diumenge es va poder veure que el comerç de proximitat pràcticament no va obrir i que l’únic comerç que va obrir van ser les grans marques. Hi ha un risc de traspàs de rendes del comerç del proximitat al grans companyies”, ha continuat l’edil. “Ens omplim la boca a parlar de suport al comerç de proximitat però com a mínim aquest risc hi és”, ha insistit.

Castellana ha recordat que segons una recent enquesta del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, el 76% dels consumidors catalans està a favor d’implantar horaris més racionals i saludables, per tal de contribuir a millorar la qualitat de vida de la població. A més, ha afirmat que diverses empreses “no estan contractant més personal” i ha jutjat com a “formal i no pas real” la voluntarietat dels treballadors i treballadores d’anar a la feina en diumenge.

Per tot això, el text proposat per ERC i avalat pels grups de govern, Junts i el PP contempla que l’informe que s’haurà de presentar abans de finals del 2022 inclogui dades indicant l’evolució del consum per tipus de comerç, de mida i tipus del comerç, del barri on es troba situat o dels canvis en els patrons de consum. A més, també haurà d’incorporar dades que permetin observar si realment s’han generat els llocs de feina promesos, sota quines condicions, amb quins contractes, amb quin salari i que també mesuri la bretxa salarial entre dones i homes.

No del govern a destinar els milions del nyap dels locals de Les Corts per dinamitzar el comerç de barri

Que el Govern municipal destini els 3,2 milions d’euros previstos per a  l’adquisició de locals per tal de dinamitzar zones comercials, i que ara han quedat inexecutats, a ajudes per a la dinamització del comerç local i de proximitat. És la petició que Esquerra ha formulat a la comissió i que ha estat rebutjada pel govern municipal.

“Hi ha maneres per utilitzar el romanent de tresoreria i si cal fer una modificació del pressupost es fa, i comptarà amb el vot favorable del nostre grup”, ha dit Castellana, que també ha demanat la implicació “de qui faci falta” per evitar el desnonament dels 14 establiments de Les Corts que hauran d’abandonar els seus locals per l’execució “desastrosa” d’una “bona idea”, com la compra de locals comercials en planta baixa.

A més, els republicans han preguntat de nou per la situació d’inactivitat que fa setmanes que arrossega el BCNMarket, definit pel propi tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, com l’Amazon de Barcelona. Castellana ha preguntat de nou per quines immediates està duent o durà a terme l’executiu de la ciutat per garantir la posada en funcionament de nou d’aquesta eina.