Barcelona

Sant Andreu

Notícia

"Què hi ha darrere de l'operació Mercedes?"


Fa més d’un any, el passat 12 d’abril, el govern municipal, amb la tinenta d’alcaldia d’urbanisme Janet Sanz al capdavant anunciava un acord amb una empresa promotora per iniciar la urbanització dels solars on en un passat s’havien ubicat les fàbriques Elizalde, Enmasa i Mercedes successivament, al barri del Bon Pastor.
 
L’anunci incloïa la construcció de 1450 habitatges (sent el 40% pisos de protecció oficial), la ubicació de la Seu a Barcelona de la UVIC, instal·lacions de la Universitat Elisava, així com l’empresa tecnològica Leitat. El conveni signat amb l’empresa promotora es va aprovar a la comissió d’urbanisme amb el vot favorable de tots els partits menys d’ERC, que ja apuntava la falta de consens i la manca de concrecions. Quin és el benefici pel promotor i quin per la ciutat?
 

El Parc de la Maquinista NO es Toca

 
Un any més tard, malgrat haver demanat des d’ERC, que es facin públics els detalls de l’operació, el govern segueix evitant fer pública aquesta informació. Mentrestant, l’empresa promotora presenta el projecte (com si fos definitiu) en concursos internacionals malgrat no haver-se aprovat encara la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) al plenari municipal, condició indispensable per a que el projecte tiri endavant.
 
D’altra banda, el procés participatiu per tirar endavant el MPGM, no ha servit per teixir consensos entre el veïnat, sinó tot el contrari. Existeix una sensació creixent que el procés participatiu és una escenificació per possibilitar l’aprovació del projecte, mentre que els veritables detalls de l’operació ja han sigut acordats amb el promotor privat en el conveni firmat el 2021.
 
En aquest sentit, un dels elements més polèmics del procés participatiu ha estat la proposta de la Regidora Janet Sanz de traslladar part dels pisos de protecció oficial previstos al Parc de la Maquinista, i així reduir l’elevació prevista dels edificis, que era rebutjada pels veïns i veïnes. Aquesta proposta va generar major indignació veïnal i va posar el focus en el projecte.
 
Què demanem?

 
Des del Grup Municipal d’Esquerra Sant Andreu compartim la necessitat que se situï un projecte de transformació que urbanitzi els solars de l’antiga fàbrica Mercedes. És una oportunitat per al barri del Bon Pastor i per a tot l’àmbit Besòs, però no pot ser a qualsevol preu. Per això, demanem:


1. Que el Govern Municipal es comprometi a que la proposta d’urbanització dels terrenys de la Mercedes no afecti el Parc de la Maquinista, un dels pulmons del barri i zona de trobada i esbarjo. 


2. Transparència en el procés. Que es donin a conèixer els informes econòmics del conveni signat amb l’empresa promotora. 


3. Un procés participatiu real on el veïnat tingui poder de decisió sobre la transformació del barri.
 

4. Nous serveis i equipaments pel barri, així com l’ampliació dels ja existents. La construcció de nous habitatges posarà de manifest la necessitat de més equipaments educatius, lúdics, sanitaris, etc.
 

5. Un pla de mobilitat integral per a tot el districte per donar encaix al repte que representa la creació dels nous habitatges, els centres de treball, centres formatius, equipaments i el nou Centre logístic d’Amazon.
 

6. La preservació del patrimoni i la memòria industrial de l’espai Elizalde – Enmasa – Mercedes. La possibilitat d’urbanitzar al Parc de La Maquinista, per altra banda, implica un perill de perdre l’històric accés de l’antiga fàbrica de “La Maquinista Terrestre i Marítima”.
 

7. Una reflexió sobre l’edificabilitat. El projecte que s’ha conegut fins ara preveu una ràtio d’edificabilitat molt elevada, que implicaria la massificació de la zona i el risc d’expulsar els grups més vulnerables.
 
 
“Per una transformació amb consens i transparència”

 
Amb tot, creiem que tot projecte ha de partir del necessari consens veïnal i ha de ser explicat amb transparència a veïnes, entitats i formacions polítiques. Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana hem tractat de fer partícip a tot el veïnat, entitats i equipaments, realitzant escolta activa constant i persistent per part dels regidors i regidores i els consellers i conselleres de districte.
 
Un any més tard de la presentació del projecte de transformació a la Mercedes, l’optimisme inicial ha deixat pas a la divisió, la falta de transparència i la falta de consens que envolten un projecte tant necessari com mal enfocat pel govern municipal de Comuns i PSC. És per això que, quan diem que “El Parc de la Maquinista No Es Toca”, no sols ens oposem a cedir ni un sol metre de verd del Bon Pastor, sinó que també demanem que la transformació necessària dels nostres barris es realitzi amb la necessària informació i escolta activa del veïnat, que és en definitiva a qui hauria de beneficiar aquesta transformació.