Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra urgeix el govern Comuns-PSC a preservar el patrimoni de la Colònia Castells


Els republicans demanen prioritzar l’accessibilitat universal en la ‘Superilla Barcelona'

Preservar el patrimoni històric i arquitectònic de l’entorn de la Colònia Castells i garantir que s‘hi construeixi l’habitatge social previst. És la doble exigència que fa el Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona cap al govern municipal després de més de 20 anys de l’aprovació de la modificació del planejament urbanístic en aquella zona.

En un pregunta a l’executiu municipal que ha fet el regidor republicà Jordi Castellana, aquest ha apuntat al parc que hi ha projectat fer a la Colònia Castells com un dels principals elements de controvèrsia: “Ho pensen els veïns i veïnes i nosaltres ho compartim: en aquest projecte no s’hi respecta la memòria històrica del que havia estat la colònia”, ha volgut deixar clar Castellana, a més de fer una crida a “posar fil a l’agulla” per mantenir els elements de memòria al conjunt de l’àrea. “Cal preservar la memòria de la forma de vida que hi va haver a la colònia”, ha reiterat.

Sobre la construcció d’habitatge públic, el regidor ha lamentat que “aquests últims anys passaran com els únics en què no s’ha construït gens d’habitatge protegit a la Colònia Castells” i ha insistit que l’Ajuntament ha d’acomplir amb la construcció d’habitatge pactada, tot recordant que aquesta és la reserva d’habitatge públic més important del districte de les Corts.

Una ‘Superilla Barcelona’ accessible de debò
 
A la comissió, el grup d’ERC també ha presentat una proposició que s’ha aprovat per unanimitat perquè es prioritzi l’accessibilitat universal en totes les actuacions que es facin en el marc de la mesura de govern ‘Superilla Barcelona’, sempre des del diàleg amb els col·lectius afectats.

“Cal un espai públic que no posi en risc la seguretat ni impedeixi l’autonomia de les persones discapacitades o amb diversitat funcional, perquè parlar d’urbanisme es parlar d’inclusió. Si no, traeix la seva essència”, ha assegurat la regidora Montse Benedí, que ha afegit que “en espais nous de la ciutat com ara les superilles, l’absència de voreres crea problemes, com passa amb els gossos pigalls, que es veuen desorientats”.

En aquest sentit, ha emplaçat el govern municipal a ”arribar a l’excel·lència” i a assegurar-se que tot el respecte per l’accessibilitat universal que apareix als plànols, s’acabi aplicant de veritat: “S’ha de controlar que el que s’inclou als dissenys, s’apliqui a les obres, perquè avui dia no sempre és així“, ha alertat.

Expropiació justa per al Passatge Sigüenza 95

Els republicans també han presentat un prec perquè el govern municipal acordi una expropiació justa per a l’immoble del carrer Sigüenza 95, amb la finalitat que permeti una alternativa habitacional digna i real per als seus inquilins.

“18 veïns i veïnes han hagut de deixar casa seva i viuen en un llimb d’incertesa. Cal una solució urgent per a ells i elles”, ha alertat en un prec el regidor Max Zañartu, després de recordar que l’agost de 2020 el bloc d’edificis del Passatge de Sigüenza 95 va haver de ser desallotjat per risc d’esfondrament, i que finalment va ser declarat en ruïna.