Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demana que Barcelona es planti davant els incompliments pressupostaris de l’Estat


Els republicans exigiran que l’Ajuntament “digui prou”, reclami un fons de compensació per la manca d’inversió a la ciutat i quantifiqui l’impacte econòmic que ha suposat - Coronas afirma que el l’acord sobre l’ampliació d’horaris comercials “s’haurà de desfer o reformular” si es continuen incomplint les seves condicions

“Barcelona ha de fer sentir la seva veu i defensar els interessos dels seus veïns i veïnes, maltractats sistemàticament i des de fa molts anys”. És el reclam que avui ha fet el portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, després d’anunciar que el seu grup presentarà una proposició al plenari de demà perquè el consistori denunciï els incompliments de l’Estat en matèria d’execució pressupostària.

“Barcelona ha de dir prou a pluges de milions que no arriben mai”, ha insistit el republicà, que ha acusat el govern de Comuns i PSC de restar en “silenci absolut quan es tracta de ser exigents cap al govern de l’Estat en benefici de la ciutat”. El text d’Esquerra reclama que Colau i Collboni reclamin a la Moncloa un fons de compensació per a corregir les pèrdues econòmiques generades des del 2014 al 2021 pels incompliments pressupostaris, i que aquests es quantifiquin.

A més d’aquest punt, la proposició denuncia com a Ajuntament aquest dèficit d’execució, reclama mecanismes i mesures per garantir que allò pressupostat i no executat el 2021 es realitzi durant aquest any i el proper, i que el consistori exigeixi al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que en 3 mesos formuli la planificació i concreció d’aquestes actuacions. “La capital de Catalunya no pot fer com si aquesta manca d’inversió no l’afectés. És hora que Barcelona digui prou i exigeixi el que justament li pertoca”, ha conclòs Coronas.

“Desfer o reformular” el conveni d’ampliació d’horaris comercials després dels incompliments detectats

Després que ahir la UGT de Catalunya i Esquerra denunciéssin que fins a 8 empreses estan incomplint l’acord d’ampliació dels horaris comercials, avui Coronas ha anunciat que portaran la qüestió al plenari en forma de pregunta. “L’acord s’ha de complir, i si no es compleix s’haurà de desfer o reformular”, ha continuat l’edil, que ha avançat que demanaran que tant l’Ajuntament com les patronals que van signar l’acord garanteixin que tots els punts es compliran. “No pot haver empreses saltant-se el conveni i fent recaure el pes d’obrir els diumenges sobre uns treballadors i treballadores que ja de per sí tenen condicions laborals molt precàries”, ha advertit. Les marques que UGT va identificar ahir son Eroski, Uniqlo, Foot Locker, Adidas, Massimo Dutti, Zara, Celio i Fnac.

A més, Esquerra presentarà un prec per auditar el sistema de subvencions de l’Ajuntament a entitats culturals, esportives i socials. “Hem constatat que existeix una aleatorietat en l’atorgament de subvencions que crea incertesa i precarietat en el sector”, ha dit Coronas, que ha explicat que el seu grup proposarà que s’encarregui una auditoria independent d’aquest sistema de subvencions a presentar en tres mesos.

Finalment, en l’apartat de seguiments, els republicans preguntaran pel grau de compliment del seu Pla Estiu, que incloïa mesures per pal·liar els efectes del turisme massiu. Coronas ha celebrat que es limitin els grups de turistes a Ciutat Vella tal i com va proposar Esquerra, “però s’han oblidat de la resta de la ciutat, de zones com el Park Güell o la Sagrada Família”. El Pla Estiu es va aprovar a l’abril i les mesures havien d’estar desplegades abans del 30 de juny: “demà serà 23 de juny i és hora de veure si el govern municipal ha fet els deures”, ha sentenciat Coronas.