Barcelona

Grup municipal

Notícia

Maragall, sobre el dèficit d’inversió en infraestructures: “L’Estat ha dimitit de Catalunya”


Aprovada la proposició d’Esquerra perquè Barcelona exigeixi la transferència dels fons no invertits entre el 2014 i el 2021 perquè els executi la Generalitat

“La realitat és tossuda i clara: l’Estat ha desistit de complir amb Catalunya, l’Estat ha dimitit de Catalunya”. És el diagnòstic que ha fet avui el president del grup municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, de les xifres d’execució pressupostària de les inversions estatals a Catalunya, que el 2021 només han assolit el 35,8%. El debat s’ha produït després que ERC defensés una proposició sobre aquesta qüestió al plenari celebrat avui al consistori.

Un text, aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte del PSC i el PP, que s’han abstingut, contempla la denúncia de l’Ajuntament de la manca d’inversions i, entre d’altres, que el consistori reclami a l’Estat que posi en marxa un fons de compensació amb la quantitat d’inversions no executades entre el 2014 i el 2021, i que siguin transferits a la Generalitat perquè sigui l’administració catalana qui les dugui efectivament a terme. “Poc a poc l’Estat va deprimint l’economia catalana, aquesta és la conseqüència, decideix que no siguem tan competitius i productius com podríem ser”, ha continuat Maragall.

“Senyors i senyores socialistes i comuns: deixi'n de saltar-se la seva pròpia llei i compleixin amb els compromisos adquirits”, ha reblat l’edil republicà, que ha detallat que en els darrers 8 anys la Generalitat ha executat de mitjana el 82% de les inversions, mentre l’Estat només ha arribat al 63%.

La proposta d’Esquerra i aprovada al plenari també reclama mecanismes i mesures per garantir que allò pressupostat i no executat el 2021 es realitzi durant aquest any i el proper, i que el consistori exigeixi al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que en 3 mesos formuli la planificació i concreció d’aquestes actuacions.

El govern rebutja auditar les subvencions al sector cultural

En l’apartat de precs, el govern municipal ha rebutjat el d’Esquerra Republicana que demanava encarregar una auditoria independent d’aquest sistema de subvencions que hauria d’haver-se presentat en un màxim de tres mesos. “Tenim un sistema de subvencions molt garantista i això ens permet lluitar contra la corrupció, però inadequat pel funcionament i la lògica del sector cultural”, ha dit la regidora Gemma Sendra.

“L’Ecosistema de la ciutat posa en marxa les programacions al setembre: contracta, publicita i ven entrades al setembre”, ha explicat Sendra, detallant que en aquell moment falten 4 mesos perquè s’aprovi el pressupost, 5 per les línies de subvencions i 9 perquè surtin les resolucions provisionals. “Quan saben què ha passat pot passar que l’entitat hagi de tancar o caigui en dèficit estructural”, ha afirmat Sendra.

En les preguntes, Esquerra ha tornat a denunciar que 8 grans empreses estan incomplint l’acord per l’ampliació d’horaris comercials i l’obertura de comerços en diumenge. “Tenint en compte que l’acord no s’està complint per part d’algunes poques grans empreses que afecten molts treballadors, especialment dones, demanem a l’ajuntament, com a impulsor d’aquest acord, quines mesures pensa prendre per garantir les mesures incloses a l’acord”, ha insistit el regidor Jordi Castellana.

 “No discutim que estiguin fent coses, però el ple va acordar que abans del 30 de juny, és a dir, ja, presentarien un pla d'estiu. Ens fa l'efecte que fa molts anys que la ciutat està perdent el control sobre el turisme, i el que es va aprovar era un pla per afrontar amb tota la seva complexitat el seu fenomen, i això és el que avui reclamem”, ha dit per la seva banda el regidor Miquel Puig, en el seguiment sobre el Pla Estiu que Esquerra va impulsar i que està pendent d’aplicació en algunes de les seves mesures.