Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC denuncia que l’Estat només ha transferit a Barcelona un 1,8% dels recursos per a inversions que preveia el govern municipal


“O bé el govern municipal va mentir amb les xifres, o bé l'Estat ha assolit una quota encara més escandalosa de menysteniment cap a Barcelona”, critica el regidor Jordi Castellana.

Els republicans també demanen explicacions per la caiguda de despesa en neteja viària i recollida de residus.

L’Estat espanyol només ha transferit a Barcelona 2,3 milions dels 124,3 que preveia el govern municipal de recursos per a inversions, tot representant així un 1,8% del total. Aquest és el balanç d’execució de l’Estat amb la capital catalana segons el previst al pacte pressupostari de 2021, al qual el grup d’Esquerra a l’Ajuntament i ha tingut accés per la via d’al·legacions, després que el govern municipal no n’ha facilitat les dades.

“És inacceptable que només s’executin un 1,8% de les transferències de capital estatal que hi havia contemplades al pressupost de la ciutat. O bé el govern municipal va mentir amb la xifra que es transferiria, o bé l'Estat ha assolit una quota encara més escandalosa de menysteniment cap a la ciutadania de Barcelona. Sigui com sigui, volem explicacions", ha reclamat el regidor republicà Jordi Castellana. “Cal que el govern Colau-Collboni exigeixi als seus companys del govern de l’Estat la transferència immediata d’aquests 122 milions contemplats que falten”, ha reiterat.

Sobre el balanç d’execució de l’acord pressupostari de 2021, els republicans també han volgut destacar que el govern municipal només ha executat 64,7 milions dels 186,9 milions previstos per invertir en despesa social i en polítiques per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia. “El govern municipal ha deixat d’executar 122,20 milions que podrien haver-se destinat a polítiques econòmiques i socials, molt necessàries en un any tan complicat com el 2021”, ha destacat Castellana, que també ha assenyalat que aquest marge de despesa “no hagués perjudicat en absolut” la salut financera de l’Ajuntament. Segons el regidor, aquests 122,3 milions, sumats als anteriors 122 que l’Estat hauria d’haver traspassat a Barcelona segons el pacte pressupostari, haurien significat gairebé 250 milions d’inversions per a la ciutat i per al benestar dels barcelonins i barcelonines.

A més, els republicans també han posat el focus en les contractacions de l’Ajuntament després de constatar que han augmentat les contractacions menors (les de menys quantitat), tot passant del 79,45% al 81,6% del total. “L’Ajuntament augmenta la contractació directa sense concurs i incompleix en alguns casos els límits d’imports totals de contractes menors a una sola empresa”, ha assenyalat el regidor, que ha puntualitzat que això no afavoreix a la transparència.

Encara sobre contractacions, el grup d’ERC també ha fet una crida al govern municipal a “no dependre excessivament de les externalitzacions”, després de detectar que algunes tasques i serveis externalitzats per Barcelona Activa o l’Institut de Mercats “es podrien haver fet directament des de la corporació local”.
 
Despesa de la neteja viària i la recollida de residus

Davant de la caiguda del cost dels serveis de neteja viària i recollida de residus resultants de l’execució del pressupost, ERC ha demanat un informe detallat al govern municipal per saber-ne les causes. Les dades han “sobtat” el grup republicà tenint en compte que el govern municipal havia anunciat a inicis d’octubre de 2021 que destinaria 70 milions extra a millorar la neteja de la ciutat i, a més, ja que la neteja és un dels temes que més preocupa la ciutadania barcelonina segons l’Enquesta de Serveis Municipals de 2021.