Barcelona

Grup municipal

Notícia

Maragall reclama al govern municipal obrir les biblioteques a l’agost


ERC presentarà una proposta a la comissió de Drets Socials on també demanarà ampliar la xarxa de biblioteques, que no ha crescut durant els 7 anys de govern Colau-Collboni

Obrir les biblioteques municipals també a l’agost. És la petició que ha fet el líder d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, al govern municipal, a més d’anunciar que la presentaran en forma de proposició a la comissió de Drets Socials de juliol.
 
“Fem una demanda raonable, possible i viable. Que les biblioteques tanquin a l’agost és tan absurd com inacceptable. És que la ciutat tanca a l’agost? És que no hi ha ciutadans i ciutadanes que hi són durant aquest mes? Els estudis municipals diuen que entre el 30% i el 40% de ciutadans no se n’aniran de vacances aquest estiu. Així que demanem al govern que no tanqui les biblioteques a l’agost, si us plau”, ha sentenciat Maragall, que també ha considerat que “les biblioteques no serveixen només per llegir llibres, sinó que són centres de civisme i són fàbriques de ciutadania”.
 
En una atenció a mitjans aquest dijous davant de la Biblioteca de Sant Pau i la Santa Creu, que des de 2004 espera ser ampliada, el líder republicà també ha anunciat que a la proposició demanaran ampliar la xarxa de biblioteques a la ciutat, ja que es manté estancada des que Ada Colau i Jaume Collboni van arribar al govern en el mandat passat. Maragall ha assenyalat que 33 dels 73 barris no tenen biblioteca, i que molts d’aquests són d’especial vulnerabilitat, com ara la Marina del Port Vermell, la Teixonera, la Trinitat Nova o la Verneda i la Pau. “Hi ha manca d’inversió i manca de priorització de la cultura i la lectura a la nostra ciutat. La cultura, en lloc de ser un element multiplicador d’equitat, és un accelerador de desigualtats. Per tant, avui dia l’absència de cultura accentua les desigualtats a Barcelona i això hauria de ser insuportable”, ha lamentat.
 
De la seva banda, la regidora republicana responsable de Cultura, Gemma Sendra, que també ha estat present a l’atenció a mitjans, ha reiterat la necessitat d’accelerar la construcció de biblioteques i d’obrir-les durant els 12 mesos de l’any en un moment en què “gairebé la meitat” de barcelonins “no llegeix mai o ho fa poc sovint”. I encara més, ha assegurat, als barris de menor renda familiar, on la xifra s’eleva fins al 60% (menys del 40% en el cas dels barris de renda més alta). “A Barcelona, el codi postal és un vector que defineix l’accés a la cultura. Per això, demanem que hi hagi més recursos, que s’hi posi més atenció i que hi hagi més equitat”, ha reclamat Sendra.

En aquest sentit, la regidora també ha volgut recordar que les biblioteques són l’element municipal més valorat de la ciutat després dels bombers, i per això ha reclamat “fer que funcionin”. “Creiem-nos que podem tenir lideratge i fortalesa: creiem-nos que som una ciutat literària declarada per la Unesco”, ha sentenciat.