Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona reclama el traspàs complet de Rodalies a la Generalitat a proposta d’Esquerra


Els republicans fan comparèixer el govern municipal per la neteja: “La nova contracta no està donant els resultats esperats”

L’Ajuntament de Barcelona exigirà al govern de l’Estat espanyol la culminació del traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. És el que ha decidit aquest dimarts la comissió d’Ecologia i Urbanisme després de votar una proposició d’Esquerra Republicana que ha tirat endavant amb el vot a favor de Barcelona en Comú i Junts, i el vot contrari de la resta de grups.

“El divendres 9 de setembre vam patir l’avaria més greu dels últims 7 anys a la xarxa ferroviària de Catalunya. El següent divendres n’hi va tornar a haver una altra d’important. De fet, només un dia laborable de la primera quinzena de setembre ha estat exempt d’avaries greus”, ha explicat el regidor d’ERC Max Zañartu a la presentació de la iniciativa. “Es tracta d’un dèficit crònic en infraestructures, que a més segueix vigent. L’últim exemple el tenim al 2021, quan Catalunya va rebre el 35% de la inversió pressupostada enfront d’un 185% de Madrid”, ha afegit, abans de defensar que el millor per als usuaris i treballadors de Rodalies és la culminació del traspàs total al qual es va comprometre l’Estat en la passada comissió bilateral d’infraestructures. “Cal poder solucionar els problemes des de la Generalitat de Catalunya i no des de 600 quilòmetres de distància”, ha assegurat, tot posant d’exemple l’experiència “molt positiva” de TMB.

Zañartu també ha volgut deixar clar que la gratuïtat del transport públic perd sentit si no se’n reforça el servei: “si no es consuma el traspàs i continuem amb els problemes, considerem que perd sentit la gratuïtat de Renfe ja que el servei que dona no és fiable i representa un argument per als que es resisteixen a deixar el vehicle privat”, ha sentenciat.
 
Deficiències en la neteja

A la comissió, els republicans també han forçat que el govern municipal, representat pel regidor de Transició Ecològica Eloi Badia, doni explicacions sobre el funcionament i resultats de la nova contracta de neteja, que per a ERC “no estan sent els esperats”.

Segons el regidor portaveu dels republicans a Barcelona, Jordi Coronas, “la ciutadania està preocupada per la neteja, ho diuen als baròmetres i ens ho ensenyen els veïns i veïnes: últimament ho hem vist a Montjuïc, a la Festa Major d’Horta, a les festes del Farró... la posada en servei de la nova contracta no està donant els resultats esperats, i no serà per problema de recursos, perquè la neteja representa el 10% del pressupost municipal”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha recomanat a l’executiu local “no prometre coses que no són capaços de complir”, tot posant d’exemple els 70 milions extra per al programa ‘Cuidem Barcelona’, que l’alcaldessa ja va dir que no s’havien gastat.
Malgrat tot, Coronas ha celebrat la suspensió de la vaga per a les festes de la Mercè i el pagament dels increments als treballadors.
 
Altres iniciatives

El grup d’ERC també ha posat el focus en aquesta comissió en el Bicing amb l’objectiu de demanar que s’instauri un sistema adaptat per a les persones amb discapacitat, tal com demanen les entitats i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.

A més, els republicans han preguntat al govern per l’impacte de l’obertura de 202 refugis climàtics a l’agost després de comprovar que molts d’aquests només obrien parcialment o directament tancaven.