Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC arrenca el compromís municipal de garantir el dret a vot a les persones cegues a les eleccions del 2023


Els republicans demanen fer campanyes de civisme per evitar nous actes vandàlics contra els edificis patrimonials

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres, a proposta d’Esquerra Republicana, una proposició per garantir a les persones cegues el sufragi universal a les eleccions municipals del 28 de maig sense que necessitin l’ajuda d’una persona vident.

Segons ha defensat la regidora d’ERC Montse Benedí a la comissió de Presidència, “l’Ajuntament no es pot permetre ser un escull en cap àmbit de la vida de les persones amb discapacitat, per això li correspon posar totes les eines que tingui a l’abast per tal d’eliminar barreres”.

El text de la proposició, aprovada per unanimitat, demana que el consistori insti l’Estat a garantir el sufragi universal a les persones cegues “ja sigui adaptant-ne el procediment o facilitant-los els kits específics de votació” i, en cas que el govern espanyol no ho garanteixi, que sigui l’Ajuntament de Barcelona qui ho faci tal com ja es va fer en altres municipis a les eleccions locals de 2019, entre els quals ha citat l’exemple de Cerdanyola del Vallès.

Benedí ha recordat que ja a finals del mandat anterior ERC va presentar i va aconseguir aprovar per unanimitat a l’Ajuntament de Barcelona una proposició semblant a la que avui han presentat, però que finalment no es va executar, i per això, assegura, aquesta vegada “hi insistim”.  
 
Evitar el vandalisme contra els elements patrimonials

A la comissió, el grup d’ERC també hi ha portat un prec per reclamar al govern Colau-Collboni que llanci campanyes de civisme per “prevenir, protegir i mantenir restaurats els elements patrimonials afectats per actes vandàlics”, segons diu el text.
“Cal que la ciutadania conegui, valori i respecti el nostre patrimoni. I cal que des de l’Ajuntament donem exemple: que hi hagi carrers més nets i amb una il·luminació més adequada. Això ajudaria [contra el vandalisme], ja que la deixadesa porta deixadesa”, ha alertat el regidor portaveu Jordi Coronas.
 
Valoració sobre les mesures de convivència

Coronas també ha volgut preguntar al govern municipal pel balanç que fa de les mesures de convivència preses durant l’estiu (restricció d’horaris, inspecció de llicències, etc.), moltes impulsades pel grup d’ERC, per a determinades zones considerades com a “tensionades”.
“Cal fer compatible l’economia amb el dret al descans”, ha sentenciat.