Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demanarà reforçar els mecanismes anti corrupció urbanística de l’Ajuntament arran del cas Itziar González


Els republicans reclamen reconstituir el Consell Assessor de la Transparència del consistori, que va ser progressivament desballestat i que des del 2019 es troba inoperatiu

Protecció personal i jurídica dels alertadors de corrupció, reforçar amb pressupost, personal i material el Comitè d’Ètica de l’Ajuntament per poder resoldre els expedients acumulats en 3 mesos, restituir l’equip d’assessors i assessores en l’àmbit de transparència i bon govern i tramitar per la via d’urgència les reclamacions o informacions que arribin a la bústia ètica. Són algunes de les mesures que Esquerra Republicana proposarà al plenari del mes de setembre per tal de reforçar els mecanismes interns per evitar la corrupció urbanística, després que es conegués la sentència del cas Itziar González.

Un dels objectius de la iniciativa dels republicans, que serà defensada per Ernest Maragall al plenari, és protegir de forma més efectiva i a tots els nivells la figura dels alertadors, reforçant i garantint-ne l’anonimat, i, si s’escau, la protecció tant a nivell personal com a nivell jurídic, per tal de no incórrer en situacions de desemparament i poc suport institucional com les que ha denunciat Itziar González.

Esquerra també pretén que l’Ajuntament reconstitueixi el Consell Assessor de la Transparència, un òrgan creat al primer mandat d’Ada Colau com a alcaldessa i que va ser progressivament arraconat fins que el 2019 va quedar inoperatiu de facto, després que integrants com David Fernàndez dimitissin al·legant motius polítics.

A més, el grup comandat per Maragall exigirà la presentació d’un informe sobre el procediment actual de la gestió de llicències urbanístiques i d’activitat econòmica que inclogui els terminis, els costos de tramitació i els criteris aplicats. Tot plegat en un termini màxim de 3 mesos, per tal de poder avaluar com s’estan duent a terme actualment aquesta mena de procediments.

La proposició dels republicans també demanarà que l’Ajuntament, de manera formal, reconegui que cap dels governs municipals ha estat a l’alçada en l’acompanyament de l’aleshores regidora de Ciutat Vella, la seva gerent i l’arquitecta municipal que van destapar, el 2007, el cas de corrupció en l’atorgament de llicències al districte. A més, demana que el consistori rescabali aquestes tres dones, a qui Esquerra qualifica de “valentes”.