Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC denuncia que 25 barris de la ciutat no disposen de cap llibreria


Esquerra proposa un fons per comprar locals i cedir-los en lloguer social per afavorir l’obertura de llibreries - El plenari homenatjarà Jango Edwards i el moviment de renovació del Clown amb una declaració institucional

Salvar les llibreries existents a la ciutat i afavorir l’obertura de noves, en especial als 25 barris de Barcelona que actualment no en disposen de cap. És l’objectiu del prec que Esquerra Republicana defensarà aquest divendres al plenari de l’Ajuntament de Barcelona, tal i com ha explicat la regidora Gemma Sendra avui en una roda de premsa. “Volem que s’ampliï el programa ‘Baixos de Protecció Oficial Cultural’ i que se’l doti amb una línia pressupostària específica perquè l’Ajuntament compri locals en planta baixa i els cedeixi en lloguer social a llibreries”, ha explicat la regidora.

“L’Ajuntament han de crear mecanismes per assegurar que les biblioteques siguin una infraestructura cultural a la ciutat, i ha d’intervenir”, ha continuat Sendra, que ha detallat que la majoria de barris sense biblioteca són barris “perifèrics”, com ara els de la llera del Besòs, Nou Barris o La Marina del Prat Vermell. “No hi haurà llibreries en aquests barris si no hi ha intervenció i suport per part de l’Ajuntament”, ha insistit.

La regidora republicana també ha remarcat la necessitat de protegir les actuals llibreries, que es troben, segons ella, en una situació d’amenaça de tancar i desaparèixer, a causa de l’especulació immobiliària i la inflació. Sendra ha citat alguns exemples de llibreries que recentment han hagut d’abaixar la persiana, com ara Cinc d’Roros, Áncora i Deldín, Catalònia, Canuda o Negra Criminal.

Declaració institucional per homenatjar Jango Edwards i el Moviment de Renovació del Clown

Al plenari d’aquest divendres el consistori subscriurà una declaració institucional d’homenatge a la figura de Jango Edwards, un dels majors exponents del moviment de renovació del clown que ha tingut en Barcelona una de les seves ciutats més destacades. “Aquesta declaració pretén ser un reconeixement per part de tota la ciutat de Barcelona”, ha afirmat Sendra, que ha recordat que el text ha estat recolzat per tots els grups municipals.

El moviment de renovació del clown “ha fet millor la ciutat”, ha continuat la regidora republicana, que ha apostat perquè Barcelona esdevingui la capital de la Xarxa Global del Clown i perquè continuï donant suport “a les seves iniciatives, festivals i professionals”. Jango Edwards i una nodrida representació de clowns ha participat també de la roda de premsa, agraint la iniciativa de l’Ajuntament i reivindicant el somriure i l’art del clown com un “llenguatge universal”.

Cas Itziar González i ampliació d’horaris comercials, els altres temes d’ERC al plenari

La necessitat de rescabalar Itziar González i Lourdes Conesa, reconèixer com a consistori que cap govern municipal ha estat a l’alçada en el cas de les tramitacions fraudulentes de llicències a Ciutat Vella, i l’establiment de nous mecanismes anticorrupció seran una altra de les iniciatives que Esquerra defensarà al plenari. En concret, en forma de proposició amb una bateria de mesures per tal de reforçar el control d’aquest tipus d’operacions i per potenciar el comitè d’ètica, actualment amb serioses dificultats per realitzar les seves funcions.

Protecció personal i jurídica dels alertadors de corrupció, reforçar amb pressupost, personal i material el Comitè d’Ètica de l’Ajuntament per poder resoldre els expedients acumulats en 3 mesos, restituir l’equip d’assessors i assessores en l’àmbit de transparència i bon govern i tramitar per la via d’urgència les reclamacions o informacions que arribin a la bústia ètica. Són algunes de les mesures que Esquerra Republicana proposarà per evitar la corrupció urbanística, després que es conegués la sentència del cas Itziar González.

“Volem que això no torni a passar en un futur, i això passa per reforçar els mecanismes d’ètica i anticorrupció de l’Ajuntament”, ha reblat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que també ha defensat la necessitat que des del consistori es faci “un acte de justícia” amb les alertadores del cas, Itziar González i Lourdes Conesa.

Finalment, en la pregunta del ple, els republicans insistiran en conèixer l’opinió de l’alcaldessa, Ada Colau, en relació a l’ampliació d’horaris comercials en diumenges i festius. “La UGT ja se n’ha desmarcat veient els incompliments en matèria de drets laborals, i creiem que ja va sent hora que l’alcaldessa digui la seva sobre què en pensa de la mesura i si és favorable a que continuï vigent”, ha sentenciat Coronas.