Barcelona

Grup municipal

Notícia

L’Ajuntament reforçarà els organismes de transparència gràcies a ERC, que denuncia 2.400 expedients no resolts a la bústia ètica


Alamany, sobre Itziar González i Lourdes Conesa: “És un deure reconèixer la feina que van fer denunciant la corrupció i acceptar que, malauradament, fins avui no han tingut el reconeixement que es mereixen”

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui, amb els vots favorables de Barcelona en Comú, Junts i Ciutadans, i l’abstenció del PSC, PP, Valents i la Regidora No Adscrita, la proposició d’Esquerra Republicana que exigia al govern municipal reforçar amb els recursos humans, materials i pressupostaris suficients per garantir resoldre en un màxim de 3 mesos els 2.402 expedients acumulats a la bústia ètica del consistori.

Un text que també ha servit per reconèixer la tasca d’Itziar González i Lourdes Conesa, que van alertar de les il·legalitats comeses al districte de Ciutat Vella el 2007 en la tramitació de llicències urbanístiques, així com a rescabalar-les per les conseqüències negatives que aquest procés els ha generat.

“Aquest debat ens ha de servir per mirar al futur, per establir garanties perquè aquestes pràctiques no trobin forat en aquest ajuntament. Malauradament, em sap greu reconèixer que amb els organismes de transparència buidats i esquelètics que tenim avui, no disposem d’aquestes garanties”, ha declarat la regidora republicana, Elisenda Alamany.

“Si volem avançar cap al futur i no tornar al passat, necessitem garanties. Superarem el passat i no tornarem a reviure episodis com aquests en la mesura que disposem d’aquestes garanties”, ha continuat la republicana, que ha defensat que la seva iniciativa cerca que cap més persona “hagi de passar pel calvari que van passar, soles, per estar a l’altura del que entenem com a servei públic”.

De fet, Alamany ha tingut paraules cap a González i Conesa, presents al plenari. “És un deure i obligació d’aquest consell plenari reconèixer la feina que van fer aquestes dues persones denunciant la corrupció i acceptar que, malauradament, fins avui no han tingut el reconeixement que es mereixen”, ha afirmat Alamany. La proposició dels republicans inclou la reclamació d’incoar d’ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per estudiar el rescabalament de les dues alertadores.

El text d’Esquerra també demana que el govern municipal es comprometi a tramitar per la via d’urgència les reclamacions que arribin a la bústia ètica i que puguin ser indici de corrupció o il·legalitat administrativa, sempre garantint l’anonimat de les persones alertadores, així com la seva protecció personal i jurídica. A més, també demana la restitució de l’equip d’assessors i assessores en l’àmbit de transparència i bon govern.