Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra impulsa la compra de locals per part de l’Ajuntament per afavorir l’obertura de llibreries


Colau, preguntada pels republicans, s’obre a “replantejar” l’ampliació d’horaris comercials si es constaten “grans incompliments de l’acord”

La denúncia de la manca de llibreries a 25 barris de la ciutat que Esquerra Republicana va fer aquesta setmana i l’amenaça de tancament que plana sobre molts establiments arreu de Barcelona ha fet moure fitxa l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies a un prec dels republicans, el consistori s’ha compromès a locals en planta baixa i cedir-los en lloguer social per afavorir la supervivència de les actuals llibreries i l’obertura de noves.

“Les llibreries estan en perill, tenen problemes. Demanem que l’Ajuntament s'impliqui obrint una línia de compra de baixos comercials específica per salvar les que estan en perill i reequilibrar territorialment la seva presència a la ciutat”, ha declarat la regidora republicana Gemma Sendra.

La iniciativa republicana demana ampliar el programa “Baixos de Protecció Oficial Cultural” amb una línia pressupostària específica que permeti a l’Ajuntament disposar de locals en planta baixa per a cedir-los en lloguer social a llibreries, a fi d’assegurar la continuïtat de les que es troben amenaçades per la pressió immobiliària i l’escalada inflacionista i d’afavorir-ne l’obertura de noves.

Sendra ja va enumerar en roda de premsa el passat dimecres algunes de les llibreries que han hagut d’abaixar la persiana recentment, com ara Cinc d’Oros, Áncora i Deldín, Catalònia, Canuda o Negra Criminal. La distribució territorial, a més, de les llibreries, és molt desigual a la ciutat. Existeixen fins a 49 a la Dreta de L’Eixample, mentre que a 9 dels 13 barris del districte de Nou Barris no n’hi ha cap.

Colau s’obre a “replantejar” l’ampliació d’horaris comercials atesos els incompliments de l’acord

Al plenari, Esquerra ha preguntat de nou sobre l’opinió de l’alcaldessa, Ada Colau, sobre l’ampliació d’horaris comercials en diumenges i festius i que, tal com va denunciar l’UGT, havia comportat incompliments en matèria de drets laborals. L’Alcaldessa s’ha obert a replantejar l’ampliació: “si veiem que hi ha hagut un gran incompliment o hi ha parts que ara ja no estan contentes amb l’acord, potser s’haurà de fer un replantejament”, ha asseverat.

“Teníem dubtes amb la mesura que s’han acabat constatant”, ha declarat Jordi Castellana. “Les dades d’afiliació a la seguretat social demostren que ens hem quedat infinitament lluny dels 3.200 llocs de feina que el senyor Collboni preveia”, ha afirmat Castellana, que ha recordat que tampoc “les condicions laborals pactades” no s’han respectat, en un sector altament feminitzat i precaritzat.

Finalment, el consell plenari ha subscrit la declaració institucional registrada per Esquerra per reconèixer al pallasso Jango Edwards, així com al conjunt del Moviment per la Renovació del Clown, i perquè Barcelona esdevingui la capital de la Xarxa Global del Clown.