Barcelona

Sants-Montjuïc

Notícia

Presentació del llibre "Ventura Gassol. Una biografia política


Avui hem pogut assistir de forma presencial i per videoconferència a la presentació del llibre "Ventura Gassol. Una biografia política", editat per Fundació Josep Irla i escrit per Manuel Pérez Nespereira (Barcelona, 1961), doctor en Història Contemporània de Catalunya, especialista en la figura d'Enric Prat de la Riba, el primer terç del segle XX a Catalunya i el catalanisme d'aquest período, autor de més de mitja dotzena d'obres, entre les quals “Prat de la Riba, nacionalisme i formació d'un estat català”, “La secessió catalana”, “La Ciutadella”. La darrera publicació havia estat “Jaume Aiguader, la nació popular”. Ha publicat en revistes especialitzades i genèriques i, al costat de l'obra individual, ha col·laborat en un bon nombre d'obres col·lectives. Manuel Pérez Nespereira és militant del nostre casal i ens ha parlat del que ha qualificat com el Lord Byron de la independència catalana, un home de llargs cabells negres, rostre pàl·lid voluntàriament inclinat, viva interjecció de dos grans ulls bruns i gairebé femení: Ventura Gassol i Rovira.

Ventura Gassol i Rovira (La Selva del Camp, 1893 – Tarragona, 1980) inicia de ben jove un sòlid compromís amb el catalanisme polític i cultural com a propagandista i activista i com a notable poeta. Exiliat arran de la Dictadura primoriverista s'alia a Estat Català, esdevé un dels lloctinents de Francesc Macià i participa en la insurrecció de Prats de Molló, acompanyant posteriorment el líder separatista en el seu periple americà. Retornat a Catalunya participa en la fundació d'Esquerra Republicana i en l'adveniment de la República i la Generalitat de Catalunya. Com a conseller d'Instrucció Pública i de Cultura promou una obra de govern que continua, actualitza i amplia l'endegada per la Mancomunitat malgrat el convuls període en la qual es desenvolupa. Empresonat amb tot el Govern, pels Fets d'Octubre de 1934, reprèn la tasca de conseller arran la victòria del Front d'Esquerres del 1936, per, tot seguit, afrontar durant la Guerra Civil el salvament de vides i patrimoni abans d'haver d'exiliar-se per les amenaces dels incontrolats. Allunyat de la primera línia política, viu un segon exili a cavall de França i Suïssa fins al seu retorn a Catalunya, a la del franquisme, per a morir-hi en pau.

En la presentació del llibre, guanyador de la beca d'Estudis Històrics Josep Tarradellas 2021 el nostre Company, després d'expressar que per ell és un plaer poder fer la presentació de la seva obra al casal, ens ha comentat que ha tingut el privilegi de poder fer les biografies de figures cabdals de la Catalunya republicana: Jaume Aiguader, primer alcalde republicà de Barcelona durant la segona república i Martí Barreda, conseller de treball, i finalment avui presenta l'estudi sobre Ventura Gasol, el conseller de cultura republicana.

En la conferencia, després de fer una bona explicació de la vida política, social i fins i tot sentimental de Ventura Gassol, ha permès que els companys i companyes assistents al debat, fessin les preguntes que consideressin sobre la vida de Gassol i la societat de l'época en què va viure i així ha ressaltat entre altres coses, en resposta a diverses prguntes, les grans fites de la nostra nació que també ha enumerat, afirmant que Catalunya no és un país petit sinó un país ocupat.

En resposta a altres preguntes ha destacat de Ventura Gassol la cerca de noves vies per al progrés nacional i social del país, la seva tasca va ser de caràcter bàsicament cultural en un sentit ampli; va viure de forma directa greus moments de la vida a Catalunya i a més va salvar un centenars de vides durant la Guerra Civil Espanyola.

També ha destacat que Gassol va pertànyer al llarg de la seva vida als tres grans grups polítics catalanistes que marquen el segle XX, i molt probablement també el moment actual: Conservadors de la Lliga Regionalista, que cercaven només el que bonament es pogués obtenir de l'estat; els catalanistes republicans, que amb objectius més ambiciosos qüestionaven la monarquia i volien fer aplec amb corrents similars de la resta de l'Estat; finalment el minoritari, pero qualificativament molt significatiu, espai d'Estat Català original, inspirat en la insurgència irlandesa contra els ocupants britànics. Gassol passa per aquests tres grups, membre de la Lliga en un principi, d'Estat Català en els anys vint i membre fundador d'ERC el 1931.

Hem pogut assistir a una presentació molt amena i interessant d'un llibre que recomanem i en què el nostre company Manuel, mitjançant diferents anècdotes i curiositats ens ha fet un bon resum d'aquesta gran figura catalana, un patriota lluitador per la llibertat que de forma breu defineix com "un poeta rebel romàntic, esdevingut conseller".
 
.