Barcelona

Grup municipal

Notícia

Esquerra impulsa un ple extraordinari perquè Barcelona se sumi a l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació


Els republicans consideren “el més raonable” que l’aprovació inicial dels pressupostos “s’ajorni al novembre” ateses les “greus discrepàncies” de Comuns i PSC i el temps “insuficient” per valorar la proposta

Barcelona haurà de decidir si se suma a l’Acord Social per l’Amnistia i Autodeterminació que ja ha concitat l’adhesió de més de 300 entitats i 200 ajuntament del país. Ho farà després que Esquerra Republicana hagi registrat, conjuntament amb el grup de Junts, una petició per a la celebració d’un plenari extraordinari a l’Ajuntament per tal de debatre sobre la seva adhesió a l’acord.

La portaveu adjunta dels republicans, Elisenda Alamany, ha explicat que avui es registrarà la petició de plenari i que espera que l’alcaldessa, Ada Colau, convoqui “properament” el ple. “Els promotors ens van demanar que a Barcelona hi hagués un acord entre partits que visibilitzés que a la capital de Catalunya mostrés el seu suport a l’acord”, ha detallat Alamany, que ha assegurat que el previsible seria esperar el vot afirmatiu dels comuns en aquesta qüestió, ja que han introduït una esmena al text presentat.
 
Jordi Coronas: “Presentar un pressupost a 3 dies de la votació és una barreja de precipitació i frivolitat inacceptables”

El portaveu d’Esquerra al consistori, Jordi Coronas, s’ha referit també a la votació per a l’aprovació inicial dels pressupostos que hauria de tenir lloc el proper dimecres, constatant que en el moment de la roda de premsa, el seu grup només disposava de la informació apareguda a la premsa. “Amb 48h és difícil poder completar la feina en condicions”, ha asseverat el regidor, que ha traslladat que davant d’aquest escenari “el més raonable i normal, si es vol crear un bon clima, és que s’ajornés l’aprovació inicial del pressupost i que passés a la comissió de novembre, com ja ha passat en d’altres anys”.

Coronas ha manifestat que la precipitació del govern municipal es deu a que, en realitat, Barcelona “té dos governs, amb discrepàncies molt importants”. “El govern està dividit, aquesta proposta de pressupost in extremis no és banal, reflexa clarament la divisió que hi ha entre els dos grups que governen la ciutat. Son dos models de ciutat que estan contraposats, i qui pateix les conseqüències del desgovern es la ciutadania”, ha continuat Coronas.

“Presentar un pressupost a 3 dies de la votació és una barreja de precipitació i frivolitat inacceptables”, ha insistit, remarcant que si bé el seu grup no formalitzava la petició d’ajornament de la votació, sí considerava aquest escenari com “el més raonable”. “Necessitem més temps per valorar el detall d’aquest pressupost, que per cert, el govern presentarà formalment a tots els grups demà en una reunió, és a dir, només un dia abans de la votació que plantegen”, ha continuat.
Coronas sí ha parlat del rècord en ingressos que es preveu, i ha recordat que en bona part es deu al recàrrec barceloní a la taxa turística, impulsat per Esquerra.

El republicà també s’ha referit a les ordenances fiscals, avançant que el seu grup encara no ha decidit el seu vot. Sí s’ha referit, però, a la bonificació del 75% a la taxa de terrasses. “És la victòria del tàndem Jaume Collboni – Roger Pallarols. No s’ha discutit si aquesta bonificació també s’aplica a altres sectors econòmics que també la necessiten. Per què a alguns sí i a d’altres no?”, s’ha preguntat el portaveu.

Nou Pla d’Usos per Ciutat Vella per acabar amb el monocultiu i protegir els comerços emblemàtics

“És el moment de posar fil a l’agulla i començar a regular d’una vegada per totes que veiem a la pròpia Rambla i al conjunt de Ciutat Vella”. És l’objectiu que els republicans perseguiran a través de la proposició que presentaran a la comissió d’Ecologia i Urbanisme, tal i com ha explicat Coronas. Esquerra, doncs, pretén impulsar un nou Pla d’Usos de Ciutat Vella, així com una ordenança “que protegeixi negocis i locals que son patrimoni de la ciutat davant les franquícies o la proliferació de botigues de souvenirs”.

“Han passat ja quatre any i mig des que es va aprovar el PEU que pretenia ordenar els comerços alimentaris, serveis turístics i d’altres activitats al districte, i es fa evident que no ha funcionat”, ha prosseguit Coronas, que ha insistit en la necessitat de fomentar l’aparició de comerços de proximitat adreçats al veïnat i en reforçar la inspecció per garantir que el compliment del pla.

A més, Esquerra demanarà que l’Ajuntament imiti la Generalitat i ofereixi permisos de dol gestacional, dolor menstrual i climateri per a les treballadores municipals. “Fa pocs dies el Departament d’Igualtat va anunciar l’aprovació de permisos laborals per dol gestacional i dolors menstruals i de climateri per a les funcionàries de la Generalitat. La societat del s.XXI necessita revisar i actualitzar els drets, i volem que aquests permisos arribin també a l’ajuntament de Barcelona”, ha afirmat Alamany. Els permisos serien de 3 dies hàbils per pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de l’embaràs i de 8 hores mensuals (recuperables en els 4 mesos posteriors) per dolors menstruals o de climateri.

Els republicans preguntaran pels criteris que ha tingut en compte el govern municipal a l’hora de triar els projectes finançats amb l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics. Els recursos s’havien de destinar a projectes per l'impuls del turisme sostenible, la preservació dels recursos, manteniment dels districtes. Tanmateix, i tal com ha explicat Coronas, “fa unes setmanes el govern municipal va fer públic que es destinarien 725.000 al concurs de salts al Real Club de Polo i a la Final Màster World Padel Tour. De primeres, ens sorprèn, perquè no sembla que cap dels dos esdeveniments compleixi amb els objectius”, ha reblat.
 
Finalment, Esquerra presentarà una proposició a Drets Socials per millorar tots els entorns escolars del districte de Ciutat Vella, després que a més del pati de l’escola Baixeras s’hagin detectat altres zones amb problemes de seguretat i salubritat.