Barcelona

Grup municipal

Notícia

Plaça de l’U d’Octubre i carrers Guillem Agulló o Neus Català: ERC exigeix desbloquejar els canvis del Nomenclàtor


Pels republicans la proposta de reforma de la Ronda de Sant Antoni està feta “a destemps i a desgana” i torna a evidenciar les “contradiccions insalvables” de Comuns i Socialistes

Esquerra Republicana pretén que es desbloquegin els canvis de noms d’espais de Barcelona per fer que la Plaça de l’U d’Octubre, o els carrers de Guillem Agulló, Neus Català o Natividad Yarza esdevinguin una realitat. Així ho han anunciat els republicans, que a través d’un prec a la comissió de Drets Socials, demanaran que la ponència del Nomenclàtor doni resposta a aquestes peticions, totes elles impulsades per ERC, i que ja han estat aprovades al consistori.

 

“Denunciem una situació de paràlisi envers alguns canvis en els carrers i places de la ciutat que resten sense resoldre des del 2016”, ha afirmat la regidora Gemma Sendra, fent esment a la petició d’Agulló, un jove valencià assassinat per neonazis el 1993 i que va ser aprovada aquell any 2016 a l’Ajuntament i ratificada el 2018 a través d’una proposició impulsada per la CUP. Sendra també ha avançat que Esquerra afegirà una nova petició per tal de dedicar un espai de la ciutat a Marina Ginestà, lluitadora antifeixista durant la guerra civil. “Creiem que mereix un espai públic a Barcelona”, ha apuntat Sendra.

 

Els casos que resten pendents de resolució son l’esmentat d’Agulló des del 2016, i des del 2019 la de la primera alcaldessa de Catalunya, la republicana Natividad Yarza, del qual aquest any es commemora el 150è aniversari, la lluitadora antifranquista i supervivent de l’Holocaust, Neus Català, i la de la Plaça de l’U d’Octubre a la cantonada entre els carrers Llívia i Renaixença, a Horta-Guinardó. Esquerra va presentar una proposició al districte, governat pel PSC, i que donava resposta a la petició que va ser recolzada per 1.300 signatures.

 

Reforma de la Ronda de Sant Antoni: “A destemps i a desgana”

 

“La proposta presentada és a desgana i a destemps, i no deixa content ni a uns veïns ni a uns altres”. És la sentència que el portaveu republicà, Jordi Coronas, ha realitzat sobre la proposta de reforma de la Ronda de Sant Antoni que va ser pública recentment la Segona Tinenta d’Alcaldia, Janet Sanz,i sobre la qual el PSC ja se n’ha desmarcat. “Veiem novament una discrepància insalvable, una contradicció total entre socialistes i comuns”, ha afirmat Coronas.

 

És per això que Esquerra preguntarà pels criteris que el govern municipal ha seguit per proposar aquesta reforma “que no sembla agradar a ningú i que ja veurem quin recorregut acaba tenint”, ha dit el republicà.

 

Prec per prioritzar l’ús del català des de l’Ajuntament

 

Tal i com va ja va avançar la setmana passada, Esquerra també ha explicat que presentarà un prec per tal que l’Ajuntament actuï davant les “preocupants” dades d’ús del català a la ciutat, i en especial entre la població més jove. “Demanem que el govern de la ciutat prioritzi l’ús del català en tots els seus actes i esdeveniments públics, com ara els pregons, i també en les activitats i promocions de l’ICUB, tant pel que fa a programacions pròpies com a col·laboracions, i en especial a les que es realitzen en espais educatius i barris vulnerables”, ha detallat la regidora Sendra.

 

“Pensem que des del govern municipal s’ha de donar exemple i visibilitzar el català com el que és: una llengua rica, viva i útil per a qualsevol àmbit de la vida”, ha continuat Sendra, que ha exemplificat el camí que encara des del govern municipal es té per recórrer el fet que hagin aparegut cartells de l’Ajuntament només en castellà informant de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella.

 

“Parlem de prioritzar, d’emprar el català de manera preferent sobre altres llengües. I faig aquest matís perquè ja hem vist que alguns han volgut parlar d’imposar, de prohibir, de censurar”, ha puntualitzat Sendra.

 

Bicitaxis, llocs de feina vinculats a l’ampliació d’horaris comercials i situació del Mercat de l’Estrella

 

A banda d’aquestes iniciatives, els republicans també portaran a comissions:

 
  • Crear plans d’ocupació per reconvertir laboralment els conductors de bicitaxis, un vehicle que es prohibirà a partir de l’any 23 i del qual depenien econòmicament desenes de veïns.

  • Que el govern municipal informi si finalment s’han generat els 3.200 llocs de feina promesos pel Primer Tinent d’Alcadia, Jaume Collboni, gràcies a l’ampliació d’horaris comercials. “Volem saber si finalment s’han creat aquests llocs o si com ens temem ni estan ni se’ls esperen, de quina qualitat, de quina durada contractual han estat”, ha ampliat Coronas.

 

A més, fora del marc de les comissions, Esquerra ha anunciat que demanarà que el govern municipal expliqui on situarà la carpa provisional pels paradistes del Mercat de l’Estrella, mentre aquest pateix renovacions. Una petició que ERC concretarà en els propers dies i que arribar després de les declaracions de l’alcaldessa Colau en què negava que la carpa s’acabés situant als jardins del Baix Guinardó.