Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC arrenca el compromís del govern municipal d’agilitzar la creació dels carrers Neus Català i Plaça de l’U d’octubre


Els republicans demanen en un prec que l’Ajuntament prioritzi el català davant de la caiguda de l’ús, però el govern Comuns-PSC no l’accepta

Els carrers de Neus Català, Guillem Agulló o la Plaça de l’U d’Octubre són més a prop de ser una realitat al nomenclàtor de Barcelona. És el resultat del prec presentat aquest dimarts pel grup d’ERC a la comissió de Drets Socials, que ha estat acceptat pel govern municipal.

“Neus Català, Natividad Yarza i Marina Ginestà van ser tres dones amb una trajectòria vital marcada per la defensa dels valors democràtics, la lluita contra el feixisme i els drets de les dones. Es mereixen que la ciutat els reconegui”, ha assegurat la regidora republicana Marina Gassol, que també ha volgut posar en valor la figura de Guillem Agulló, jove valencià assassinat pels feixistes, així com el referèndum de l’1 d’octubre, “una data històrica, tal com la mateixa alcaldessa la va definir”.

A excepció de Marina Ginestà, sobre la qual es demana per primer cop atorgar el seu nom a un espai públic de la ciutat, la resta continuen pendents des de l’anterior mandat: el cas d’Agulló, des de 2016, i els de Yarza, Català i el referèndum de l’1 d’octubre, des de 2019.

Un cop el prec ha estat acceptat pel govern municipal, les peticions d’ERC s’elevaran a la ponència de Nomenclàtor dels Carrers de Barcelona perquè es pronunciï sobre la qüestió a la propera reunió que tindrà lloc al febrer de l’any vinent.

Un Ajuntament exemplar en la defensa del català

Els republicans també han presentat un prec al govern municipal per l’ús de la llengua catalana a Barcelona després de la davallada en l’ús segons es desprèn de les darreres dades publicades per l’Ajuntament.

La regidora Gemma Sendra ha demanat que s’agilitzi la implantació del pla de mesures en favor de la llengua, que es presentarà el mes de desembre, que l’ICUB prioritzi el català a les seves programacions i que les regidores i regidors del govern municipal usin el català de manera preferent als actes institucionals.

 “A Nou Barris m‘he trobat actes amb diversos membres del govern municipal on en cap cas s’usa el català. Demanem a l’executiu que sigui sensible i utilitzi les eines per avançar en la protecció de la llengua”, ha defensat Sendra, a més de voler deixar clar que “no es pot acceptar que com a norma a Sarrià-Sant Gervasi el 45% dels joves parli habitualment en català i a Nou Barris només el 5%”.

Malgrat això, el govern de Comuns i PSC no ha acceptat el prec.

Acabar amb el retard en el pagament de les subvencions

A la comissió, els republicans també han presentat una proposició per demanar que es resolguin les disfuncions pel retard sistemàtic en el pagament de les subvencions a les entitats socials, culturals, juvenils, etc., de la ciutat.

“La gestió i control dels diners públics ha de ser exquisit però s’ha de fer evitant càrregues feixugues que acaben condicionant encara més l’estat de salut de les entitats”, ha afirmat la regidora republicana Eva Baró, que ha volgut insistir en “no posar en compromís” el teixit associatiu barceloní.

Per aquest motiu, ha emplaçat el consistori “a conjurar-nos entre tots per fer una diagnosi de la qüestió i veure com ho podem resoldre”, en una crida que ha tingut efectes ja que la proposició ha estat aprovada per unanimitat.